Dróntechnológia Hírek

Magyar fejlesztésű, katonai célú drónt mutattak be a bakonyi lőtéren

Magyar fejlesztésű, katonai célú drónt mutattak be a bakonyi lőtéren. A világon egyedülálló robotrepülőgép akár 500 kilométer per órás sebességgel is képes kötelékben repülni. A drónnal valós körülmények között szimulálhatók a légvédelem számára a támadó repülőgépek. A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: egy jól működő hadsereg nem képzelhető el egy erős gazdaság, komoly hadiipar és a hozzá kapcsolódó innovációs és kutatás-fejlesztés nélkül.

357077436 771631531632881 2285435292351567156 n

Sikeres képesség bemutatót tartottunk a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség magas rangú képviselői valamint a sajtó munkatársai előtt a hazai védelmi ipar egyik legkülönlegesebb fejlesztései köze sorolható ProTAR F4J légvédelmi cél repülőgép rendszerrel.

Akár 500 kilométer per órás sebességgel kötelékben is képes repülni az a magyar fejlesztésű 68 kilogrammos drón, amellyel valós körülmények között szimulálhatók a támadó repülőgépek. A világpiacon is egyedülálló pilóta nélküli repülőgépet a MH Bakony Harci Kiképzőközpontban mutatták be. „Az első kör tulajdonképpen az iskolakör, amit repült a gép, illetve a felszállás teljesen automatikusan történt” – mondta a drón irányítója az M1 Híradónak.

A drón automata és kézi vezérléssel is működtethető, repülési magassága pedig elérheti a 6000 métert. A Magyar Honvédség 2019-ben kezdte meg az együttműködést olyan hazai kutató-fejlesztő cégekkel, amelyek a légvédelmi rakétarendszerek innovációját végzik.

„Már akkor megjelent a Magyar Honvédségnek az az igénye, hogy lecseréli a légvédelmi rakétarendszert” – mondta Molnár Zsolt, a fejlesztést végző Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója. „Akkor már tudták, hogy a korábban használt célanyag nem lesz megfelelő, és szerették volna ezt hazai megoldásként biztosítani, és akkor kezdték el azt vizsgálni, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak erre, így kezdtünk el mi is erről tárgyalni, és ennek eredményeként indult el tulajdonképpen a fejlesztési folyamat.” Molnár Zsolt, a fejlesztést végrehajtó Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az akár 500 km/órával kötelékben is repülni képes, 68 kilogrammos drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.

A Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős kormánybiztosa, Porkoláb Imre hangsúlyozta: az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei. Porkoláb Imre kifejtette: “a sugárhajtású drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét. Ez a drón több év fejlesztőmunkájának, a magyar mérnökök együttműködésének az eredménye. Gyorsabb, magasabbra száll fel, bonyolult manőverekre képes, és ahogy kihangsúlyozásra került, a piacon egyedülálló módon kötelékrepülésre is alkalmas, éppen ezért olyan szcenáriókat tudunk szimulálni a katonák számára ezekkel a drónokkal, amelyek eddig nem voltak lehetségesek, és egy realisztikusabb kiképzési feltételrendszert tudunk létrehozni.”

A 4iG csoporthoz tartozó Rotors&Cams cég hosszú évek óta dolgozott együtt a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft-vel ezen a pilóta nélküli gépen ami egy sugármeghajtású célrepülő eszköz. Kimondottan katonai alkalmazásra fejlesztették ki a hadsereg légvédelmi képességének erősítésére.

Néhány technikai adat:
Felszálló tömeg: 65 kg
Maximális sebesség: 500 km/h
Maximális magasság: 6000 méter
Maximális hatótávolság: 75 km
Egyedülálló képességként három célrepülőgép tud kötelékben repülni.

 
A kormánybiztos kiemelte: a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtér védelme, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata. “Ilyen technikai tudással végre olyan szcenáriókat tudunk biztosítani amilyen szituációkkal a pilótáink éles helyzetben is találkozhatnak. A haderőfejlesztés elképzelhetetlen a magyar védelmi ipar feltámasztása nélkül. A nemzeti kézben lévő hadiipar nem csupán munkahelyeket teremt és segíti a gazdaság növekedését, de kedvezőbb árakat is jelent, miközben biztosítja az ország függetlenségét. Ez egy megfizethető de jó minőségű drón.”

347377232 766250495504318 7438383316327706524 n

A fejlesztő cég, a Rotors & Cams Zrt. máris munkatársakat keres. Villamosmérnök, beágyazott szoftverfejlesztő munkakörökbe, erről részletesen itt olvashat.

Szólj hozzá