Hírek

Lettország 20 millió eurót fektet be drónok fejlesztésébe

Lettország 20 millió eurót (körülbelül 7,7 milliárd forint) fektet be drónok fejlesztésébe – ismertette hétfőn Andris Spruds lett védelmi miniszter Rigában.

Latvia2

“Átvitt értelemben egy drónhadsereg felállításáról beszélhetünk” – hangoztatta a tárcavezető.

Mint mondta, az összegből befektetésekre, az infrastruktúrára, illetve a drónok beszerzésére is jut többek között lett cégektől.

Spruds hangsúlyozta, hogy a lett ipar képes a megfelelő technológiával ezeket az eszközöket a saját haderő és Ukrajna támogatására is előállítani. Az elképzelések szerint a nyáron egy kísérleti telepet is kialakítanak a Selija katonai támaszponton, ezen felül pedig drónpilótákat képeznek ki a védelmi ágazat különböző szintjein. Hozzátette, hogy a hónap végén ötletbörzét is tartanak “Drónok Ukrajnának” jeligével.

Andris Sprūds lett védelmi miniszter megjegyezte, hogy körülbelül hét vállalat ment át a drónteszteken, és már 1000 drón beszerzéséről tárgyaltak – jelentette az LSM lett hírügynökség.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen kezdeményezés összefügg-e az Észtország által kezdeményezett Norvégiától Lengyelországig tartó “drónfallal” , Spruds hangsúlyozta, hogy Lettország már a bejelentés előtt megkezdte a drónok fejlesztését. A Lettország által Ukrajna támogatására létrehozott drónkoalíció is hónapokkal ezelőtt megalakult.

lif4

Az NBS parancsnoka, Leonids Kalniņš is hangsúlyozta, hogy a drónhadsereg létrehozása erőteljes áttörést jelent a taktikai célok elérésében. Ugyanakkor rámutatott, hogy “a drónok nem 2022. február 24-én érkeztek meg a hadviselésbe [Oroszország teljes körű Ukrajna inváziójával], hanem már 20 éve katonai pályára léptek”.

Az NBS 2007-ben kezdte meg a dróntechnológiák bevezetését, fokozatosan fejlesztve azokat. A drónok Kalniņš szerint a nehéztüzérséggel, rakétarendszerekkel és repüléssel kapcsolatos igen drága berendezéseket váltják fel, amelyeket sok ország nem engedhet meg magának. Ezenkívül a drónok segítenek a felderítésben.

A hatások eléréséhez a legnagyobb mértékben a mikrodrónok és minidrónok járulnak hozzá, amelyeket közvetlenül Lettországban gyártanak. Már van tapasztalatunk a helyi “Edge Autonomy” iparral, amely a “Penguin” drónokat szállítja, amelyeket több éve üzemeltetünk. Új Itt, Lettországban létesültek olyan cégek, amelyek mikro-drónokat gyártanak a “Penguin”-nek, vannak nagyobb drónjai, amelyek képesek FPV-osztályú drónok és felderítő drónok gyártására, valamint kinetikus becsapódási drónok gyártására, amelyek közvetlenül dobnak labdákat és gránátokat” – magyarázta Kalniņš.

Jelenleg dróntesztek zajlanak az Ādaži hulladéklerakó területén, de amikor 2026-ban befejeződik a Selia hulladéklerakó építése, az a drónok otthonává válik, ahol a legaktívabb drónvezérlési tréningek és gyakorlatok zajlanak majd.

Május 29-30-án kerül megrendezésre a Lett Honvédelmi Minisztérium és a SIA “Latvijas Mobilais telefons” által szervezett “Drones for Ukraine” ötlethackathon , amelyen 15 csapatban 59-en vesznek majd részt. A résztvevők között különböző cégek, mérnökök, egyetemi hallgatók találhatók, akik csapatokban dolgoznak, hogy új ötleteket nyújtsanak be alternatív navigációs rendszerek, nem szabványos kommunikációs és drónellenes rendszerek fejlesztéséhez.

A 24 órás hackathon mellett a lettországi Honvédelmi Minisztérium egyúttal felkéri a cégeket, hogy június 21-ig nyújtsanak be pályázatot a pilóta nélküli légijárművek innovációs pályázatára, amelyen 600 ezer eurót osztanak szét a nyertesek között. 

Három hónapja, hogy Lettország és az Egyesült Királyság megalapította a Drone Coalition-t Ukrajna támogatására. Összesen 14 ország jelentette be részvételét a drónkoalícióban – Lettország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Ausztrália, Csehország, Dánia, Észtország, Olaszország, Kanada, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Németország és Svédország. A Drónkoalíció tagjai eddig több mint 500 millió eurót gyűjtöttek drónok adományozására Ukrajnának.

Szólj hozzá