Dróntechnológia Hírek

Lengyelország: itt a saját fejlesztésű katonai drón prototípusa

A lengyel kormány  új fegyveres, pilóta nélküli légijármű-koncepciót mutatott be. A közleményben a kormány kijelentette, hogy a terv „az elmúlt évek harci hadműveleteiből nyert meglátásokra” támaszkodik – ez nem túl burkolt utalás az ukrajnai konfliktusra, amelyet Lengyelország intenzíven tanulmányozott.

lengyel

A rendszer kialakítása egy új szabvány, a STANAG 4703 szabványt követi. Ez a NATO szabvány a rögzített szárnyú könnyű pilóta nélküli repülőgépek légialkalmassági követelményeit határozza meg.

lengyel2

A Łukasiewicz Institute of Aviation által az olasz EuroTech céggel együttműködésben tervezett HAASTA szárnyfesztávolsága alig 4 méter (13 láb), hossza 9,5 láb és akár 77 font hasznos terhet is képes szállítani. Egy 20 LE-s ICE-elektromos hibrid motor gondoskodik a meghajtásról, amely 74-170 mérföld/órás sebességet biztosít a drón számára. A maximalis repülési magasság eléri a 4 mérföldet. lengyel3

A rendszert úgy tervezték, hogy indítószerkezetről indítsák, és ernyővel landoljon, így nem igényel hagyományos repülőtéri infrastruktúrát. A hatótávolsága hagyományos rádióvezérléssel 30 km, LoS kapcsolat esetén, irányított antennákkal 80-170 km. Ha azonban műholdhoz csatlakozik a drón és azon keresztül irányítják, akkor a hatótávolság lényegében az üzemanyagra korlátozódik, ez maximum 10 órás repülést tesz lehetővé.

A drón fő feladata a kis sebességgel repülő Shahed típusú drónok (amelyeket Oroszország Ukrajnában nagymértékben használ) felkutatása, belső égésű motorok emissziójának érzékelésével, majd a pozitív azonosítás után az ellenséges célpont megsemmisítése. Ehhet a drón hasára szerelt 5,45 mm-es géppuskát használhatja. A jövőben a fejlesztési elképzelések szerint egy 7,62 mm-es vagy 12,7 mm-es fegyverrel vagy két 20 kg-os szabadesés bombával is felszerelhető lesz a lengyel drón.

A tervezők azt állítják, hogy képesek áthatolni a légvédelmen, az ellenséges területek mélyén működni, és ISR-küldetéseket végrehajtani. Az ellenség légvédelmi rendszerének összezavarása és túlterhelése érdekében a drónok rajokban is képesek mozogni.

Bár a prototípus katonai formát, felszereltséget és színt kapott Łukasiewicz szerint polgári változatokat is készítenek majd, amelyeket a távolsági lineáris infrastruktúra, a rakományszállítás vagy a fotogrammetria monitorozására használhatók.

Az Institute of Aviation képviselői szerint a drón sikeresen átment egy sor repülési teszten.

Szólj hozzá