Hírek

Légtér-tudatosság: technikai megoldások az illegális drónok ellen

A drónok terjedésével párhuzamosan – ami számos előnyös felhasználás lehetőségét foglalja magában, mint például a mezőgazdaság, a térképkészítés, fotózás vagy filmkészítés – egyre fontosabbá válik a tilosban járó eszközök lefülelése. Növekszik ugyanis a dróntechnológia tiltott célokra való felhasználása is, például kábítószer-kereskedelem és illegális megfigyelés (nemrég portálunk is hírt adott egy Magyarországon talált, kábítószeres „rakománnyal” lezuhant drónról).

Mindezek miatt Amerikában egy olyan, szövetségi finanszírozású kísérleti programot indítottak, amely új technológiát tesztel a drónok és a kisrepülőgépek tiltott használatának megakadályozása érdekében, történjen az bármilyen környezetben is, hiszen ma már bárki vásárolhat olyan drónt, amivel akár a megfigyeléstől a rombolásig sok mindent megtehet.

A két éves projekt, az ún. Air Domain Awareness Program keretében az USA északi határánál vetnek be korszerű légi megfigyelési technológiákat, érzékelőket, és négy bemutató- és teszteseményre is sort kerítenek majd.

Az egyes helyszíneken – melyek között síkság, hegyvidéki régió, tengeri és városi környezet is megjelenik – a tesztek egytől négy hétig tartanak majd. A részvételre pályázó beszállítók segítségével különböző érzékelési technológiákat – például radarrendszereket, kamerákat, rádiófrekvenciás detektáló rendszereket, akusztikus eszközöket és egyéb elektronikus rögzítő berendezéseket – próbálnak ki abból a szempontból, hogy mennyire hatékonyan tudják biztosítani a különféle környezetekben lévő légterek felügyeletét. A programban bemutatkozó beszállítók közül ár-érték alapján fogják kiválasztani, hogy kivel kötnek szerződést a védelmi rendszer kiépítésére.

Az első kísérletre idén tavasszal kerül sor a Nemzeti Gárda észak-dakotai kiképző központjában, ahol azt mérhetik fel, hogyan teljesítenek a potenciális gyártók érzékelői és rendszerei sík területen. Itt nagyon kevés zavaró tényezővel – interferenciával, elektronikus vagy akusztikus zajjal – szembesülnek, így azt várják, hogy amelyik berendezés itt nem működik, az máshol sem fog.

A következő bemutató- és tesztsorozatot már a montanai Nemzeti Gárda kiképzési területén akarják tartani, ahol a potenciális beszállítók kanyonokkal és völgyekkel tarkított hegyvidéki régióban mutathatják be technológiájuk hatékonyságát. Ez már az a fajta terep, amelyet a kábítószer-csempészek és más bűnözők gyakran használnak illegális határátlépésre.

Ezt követően Michigan-be, majd Detroit-ba mennek, ahol a különféle technológiáik tengeri, illetve városi környezetben tesztelhetők.

A program egy olyan kormányzati erőfeszítés, ami több ügynökséget, állami és piaci szereplőt von be azért, hogy megoldást találjon a rossz szándékú légtér-sértések elleni védelemre. Tim Bennett, a program projektmenedzsere elmondta: a közös munkát, együttes fellépést azért is tartják rendkívül fontosnak, mert tisztában vannak a technológia gyors változásaival; amint megszületik egy módszer a felderítésre és nyomon követésre, a bűnözők is rájönnek ezek kijátszásának módjára. Összefogás nélkül tehát nem juthatnak messzire.

Forrás: U.S. Department of Homeland Security

Szólj hozzá