Drónok kora

Légtér Klub nyílt nap – új drónos közösség van születőben

Autentikus helyszínen, a Budaörsi repülőtéren nagy érdeklődés mellett zajlott 2022. május 18-án az első Légtér Klub nyílt nap, ahol a résztvevők nem csak érdekes szakmai előadásokat hallhattak, hanem egy kerekasztal-beszélgetés során meg is vitathatták az aktuális drónos kérdéseket, problémákat.

Légtér Klub Budaörsi repülőtér

Az eseményen a Légtér.hu nevében Tuzson Gergely köszöntötte a nyílt nap részvevőit, ahová azokat a drónosokat és más légtérfelhasználókat várták, akik naprakész információkra voltak kíváncsiak a drónszabályozással és hatósági eljárásokkal kapcsolatban.

“Elindult a Légtér Klub! Ha szeretnél egy drónszakmai csapat tagja lenni, akik számára fontos a legális és biztonságos drónozás, akkor a Légtér Klub neked szól!” – így bátorított mindenkit a csatlakozásra Csipak-Török Ágnes, aki bevezető előadásában a drónozás aktuális szabályait ismertette, majd a délután folyamán – ezt kiegészítendő – a speciális műveletek útvesztőjébe is elkalauzolta az érdeklődőket.

Csipak-Török Ágnes - LKNYN

Sipos Attila az UAS Hungary részéről a drónos oktatás tapasztalatairól számolt be, sajnálatos tényként említve, hogy 2021-ben az A1/A3 kategóriában a drónos oktatásokra bejelentkezett 3398 hallgató közül csupán 1475 fő vizsgázott le hazánkban. Bár a nagy különbség oka részben lehet a külföldön letett vizsga is, mégis megállapítható, hogy jelentős a lemorzsolódás. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2021-ben A2 vizsgára – mely csak helyben végezhető el – 522 fő jelentkezett be a közel 1000 képzésre beiratkozott tanulóból.

Pataki András, a Drone Hungary alapítója, a MyActionCam Kft. munkatársa a dróntechnológia újdonságainak bemutatása mellett beszámolt a drónok jövőben kötelezővé váló osztálybesorolásának és a permetező drónok típusminősítési eljárásának aktuális helyzetéről, a gyártók és forgalmazók tapasztalatairól, nehézségeiről. Pozitívumként kiemelte, hogy mindent megtesznek a már forgalomban lévő drónok minősítése érdekében is, azonban nem minden esetben könnyű technikailag megfelelni az újonnan hozott szabályoknak.

Pataki András - LKNYN

Dr. Kerényi Edmond ügyvédtől a drónos adatkezelés és szerzői jogok vonatkozásában tudhatta meg a közönség, hogy a jelenlegi szabályokat nem kifejezetten a drónos közegre írták, és új terület lévén egyelőre kevés az ezzel kapcsolatos bírósági és hatósági gyakorlat is. Éppen ezért nincs más út, mint az általános szabályok adaptálása a drónos légifelvételezés sajátosságaira. Az előadás során az érdeklődők megismerhették a drónozás tekintetében releváns adatkezelési jogszabályok és jogkövetkezmények alapjait.

Dr. Kerényi Edmond - LKNYN

Az esemény egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, melyet a szervezők elsősorban az ipari drónozásban történő jogszabályi megfelelés témája köré szervezetek, de a közönség is elmondhatta tapasztalatait, problémáit, közösen keresve a megoldásokat.

Ha lemaradtál a mostani eseményről, de érintett vagy az ilyen és ehhez hasonló témákban, ne csüggedj, hiszen a Légtér Klubba folyamatosan lehet jelentkezni! A klubtagsággal havi rendszerességgel részt vehetsz a szakmai meetingeken, melyek különböző, aktuális témákat dolgoznak fel a drónokkal kapcsolatos szabályozási, eljárási és felhasználási témakörökben.

A magunk részéről úgy gondoljuk, ha te is drónozol, ott a helyed a Klubban, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a lehető legtöbben használjuk tudatosan és szabályosan eszközeinket, miközben kötetlen beszélgetések keretében megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat a hobbink vagy éppen munkánk területén.

Szólj hozzá