Hírek Ipari drónok

Légi térképészeti és távérzékelési szakmai napok Budapesten

Repülőgépek, UAV-ok, szenzorok, műszerek és elemző szoftverek… Ezeket a témákat mind átfogja majd a 2021. szeptember 2-3-án immár harmadszor megrendezett Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia, mely kiegészül szakmatörténeti és módszertani, illetve esettanulmányokat is kibogozó előadásokkal, bevezetve az érdeklődőket a légi felmérések világába.

A helyszín az Óbudai Egyetem, az esemény részleteiről pedig Lehoczky Máté főszervezőt kérdeztük.

Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia nyitó

GO2FLY: Légi térképészet és távérzékelés – nem biztos, hogy mindenkinek drónok és a precíziós eszközök ugranak be elsőre ezeket a szakmai meghatározásokat hallva. Mi mindenről lesz szó a rendezvényen?

Lehoczky Máté: Nos, a drónok, vagy – légiügyi szakterületen – helyesebben pilóta nélküli légijármű-rendszerek csak néhány éve robbantak be a köztudatba. Szó lesz minden olyan releváns témáról, ami ezen eszközök használatához szükséges, ideértve a térképészeti, távérzékelési alapokat, továbbá a GNSS navigációtól kezdve a Lidar rendszerekig szinte mindent. Fontos, hogy nem csak hardver, hanem szoftver elemek is szerves részét képezik a technológiának, így az ebben rejlő lehetőségeket is igyekszünk ismertetni. Bemutatkozik számos hazai drón pilóta és adatelemző képzés, de az építőipar és az agrárium is saját szekciót kap.

G2F: A légitérképészetnek ma már jelentős múltja van, viszont a drónok újgenerációs technológiák, mennyire nehéz e témákban szakavatott előadókat találni, felkérni?

LM: Globális szinten nagyon sokan foglalkoznak már ezekkel a technológiákkal, de csak kevesen rendelkeznek a megfelelő szaktudással, szakirányú végzettségekkel, jogosultságokkal. Emellett ugyanilyen kiemelt fontossággal bír a kellő gyakorlat, a tapasztalatok megszerzése. Szerencsére Magyarország regionális szinten jó pozícióban van, de ennek az előnynek a megőrzéséhez mindannyiunkra szükség van. Bízunk benne, hogy a Konferencia után még többen kedvet kapnak a képzésekhez, beruházásokhoz. Az előadások széles tárházát igyekeztünk úgy kialakítani, hogy szerepet kapjon az állami, az akadémiai és a piaci szféra egyaránt. Minden területnek megvan a saját pozitívuma és negatívuma is. Egy ilyen szakágak és szervezetek felett átívelő rendezvénynek éppen az a célja, hogy megismerhessük egymás képességeit, tanulhassunk egymás hibáiból, és közösen még jobbá váljunk.

G2F: Ez már a harmadik konferenciátok lesz a témában. Mi változott az évek során, volt-e valamiféle hangsúly-eltolódás a témáitok, előadóitok között?

LM: Korábbi konferenciáinkon végig haladtunk a technológiai változások útvesztőjén. Első alkalommal a szakmatörténeti érdekességek domináltak, míg második alkalommal a repülőgépes felmérésekben rejlő hatalmas tudás és potenciál került kiaknázásra. Idén a korral és a technológiai változásokkal egy ütemben haladva az UAS piac kerül fókuszba, hiszen jelenleg minden résztvevő inkább az innovatív, KKV szektor vagy hobbi felhasználók számára is elérhetővé vált megoldásokra kíváncsi. Szerencsére az előadások minőségében mindig erősek voltunk, az ACRSA – Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület fő előnye, hogy mindenki számára platformot biztosít, nem elköteleződött érdekeket képvisel, hanem koherenciát igyekszik teremteni. Ennek köszönhetően széleskörű, sokszor egymást nem ismerő szakember gárda található meg minden alkalommal rendezvényeinken.

Az első, 2016-os Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia video összefoglalója:

G2F: Mi az idei Konferencia fő erőssége?

LM: Talán a szakmaközi összefogást emelném ki. Korábban minden szakterület igyekezett a saját szakemberei számára kisajátítani bizonyos technológiákat, ám mi úgy láttuk hidakat kell építeni. Itt szeretnék külön köszönetet mondani a Konferencia Védnökeinek, és az ACRSA Szakmai Bizottságának, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre. Érdemes megemlíteni, hogy eddig nem látott összefogás van kialakulóban. Állami oldalról több szakmai részterületekért felelős Minisztérium, a Digitális Jólét Program, a Magyar Honvédség, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Lechner Tudásközpont is egyre inkább partner az együttműködésben, a szakma érdekeinek előremozdításában. Előadóink között megtalálhatóak az OE, BME, ELTE, SZTE, SZE szakmai vezető kutatói, valamint a hazai szakmai Kamarák képviselői is. Piaci oldalról nem csak forgalmazók, hanem olyan, a mindennapi életben UAS technológiával dolgozó szakemberek is előadnak, akik a földmérés, az építészet, a mély-, és magasépítés, a precíziós gazdaság, a környezetvédelem, vízügy, honvédelem, kutatás-fejlesztés, vagy akár fényképészet területéről érkeznek.

III. Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia

G2F: Az elmélet mellett a gyakorlat is megjelenik? Drónok, eszközök kiállítására is sor kerül?

LM: A Konferencia felépítéséből adódóan nem csak előadások várhatóak, hanem az Óbudai Egyetem aulájában egy komoly kiállítás is lesz. Itt a két nap alatt bármely résztvevő megismerkedhet a kiállító szervezetekkel, eszközforgalmazókkal. Talán egy ilyen rendezvénynek az egyik legnagyobb eredménye lehet az itt kialakuló eszmecserékből származó tudásszerzés, a szakmai kapcsolatok építése. Amennyiben minden jól alakul, kültéri és beltéri reptetés is várható, látványos szakmai és racing bemutatóval.

G2F: Tudnál említeni néhány technológiát, ami biztosan élőben is megtekinthető lesz?

LM: A kiállításon élőben megtekinthető lesz több kategóriában is néhány kopter és merevszárnyú eszköz. Szenzorok tekintetében csúcskategóriás kamerák és lidar rendszerek is megjelennek majd, melyek fényképészetben, építőiparban, mezőgazdaságban, gépiparban is széles körben alkalmazhatók. Természetesen permetezésre alkalmas légi és földi berendezések, valamint mobil adatgyűjtő, térképező rendszerek is várhatóak.

G2F: Kiket vártok elsősorban? Kik profitálhatnak leginkább a programjaitokon való részvételből?

LM: Igyekeztünk úgy kialakítani a programot, hogy mindenki megtalálja a számára fontos fejezetet. Fontos megjegyezni, hogy az idei évben nem csak a mérnökök és légügyben vagy adatfeldolgozásban jártas szakemberek jelentkezését várjuk, hanem minden olyan pályakezdőt is, akik most kívánnak belevágni a technológia megismerésébe. Remélem mindannyian egy jó hangulatú, szakmai központú rendezvény szemtanúi lehetünk, ami újabb lökést ad a fejlődésnek.

Szólj hozzá