Hírek

Lazít a drónozás szabályain az Egyesült Államok

Forradalmi döntést hoztak az Egyesült Államokban, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) egy hónapos késéssel szerdán hatályba léptette a már decemberben bejelentett lazább szabályokat, amelyek alapján bizonyos feltételek mellett a kis drónokat lehet reptetni akár emberek fölött és éjszaka is.

A szabályozás a Szövetségi Légügyi Szabályzat 107. része szerint repülő pilótákra vonatkozik. E szabály értelmében az emberek és mozgó járművek fölött való repülés lehetősége attól függően változik, hogy a kis drón milyen szintű kockázatot jelent a földön tartózkodó emberekre nézve. Ezenkívül ez a szabály mostantól lehetővé teszi az éjszakai üzemeltetést, feltéve, hogy a pilóták elvégzik az ehhez szükséges képzést, illetve sikeres vizsgát tesznek.

Az új szabályok bejelentése mérföldkő lehet a kis kopterek biztonságos hétköznapi használata felé az Egyesült Államokban, ahol decemberig több mint 1,7 millió drónt regisztráltak és 203 000 FAA által tanúsított távoli pilótát tartottak nyilván.

A szabadabb reptetéssel persze a szigorúbb ellenőrizhetőség is együtt jár, “távoli azonosítási” (Remote ID) lehetőséget kell biztosítani minden drónnal kapcsolatban a hatóságok részére. Az ennek történő megfelelésre egyébként 18 hónap áll a gyártók rendelkezésére, a reptetők pedig további egy év türelmi időt kapnak.

Forrás: FAA

Szólj hozzá