Hírek

Land Aircraft Carrier – autó + eVTOL

Tavaly októberben az Xpeng AeroHT, a kínai elektromos járműveket gyártó Xpeng eVTOL-okra és repülő autókra szakosodott leányvállalata bemutatott egy futurisztikus koncepciót. A Land Aircraft Carrier néven bemutatott három tengelyes, hat kerékkel szerelt pickup egy kis elektromos ember szállítására alkalmas drónt visz magával. Bár sokan azt hitték, hogy a jármű csak egy virtuális koncepció, az Xpeng úgy tűnik, halad a tervekkel, hogy megvalósítsa a járművet.

kina0

A közelmúltban napvilágot látott fotók szerint a járművet az Xpeng épülete előtt állították ki. A kínai média jelentése szerint a cég jól halad a modell fejlesztésével, és még az idén megkezdi a rendelések felvételét, az első járműveket 2025-ben szállítják le a vevőknek.

Az autó elülső fele az X9 egyterűre hasonlít, rövid túlnyúlással és éles tetővonallal. Bizonyos szögekből úgy tűnik, hogy az Xpeng AeroHT tervezői a Tesla Cybertruckból merítettek ihletet, erre hajaz ugyanis a teherautó szögletes kialakítása. A katonai álcafestésre a közúti forgalomban igazából nincs magyarázat, csupán a különcség.

A Land Aircraft Carrier műszaki specifikációi még nem ismertek, de minden bizonnyal teljesen elektromos lesz, és valószínűleg a meglévő Nio modellektől kölcsönözné akkumulátorát és motorjait.

Drónszakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy noha a prototípus hasonlít a koncepcióra, nem valószínű, hogy a piacra kerüléskor eVTOL kerül az autó tárolórekeszébe. Az eVTOL iparág még mindig a kezdeti szakaszában van, és az illetékes repülési hatóságok jóváhagyása az ilyen repülőgépekhez hosszadalmas folyamatot jelent. Nem valószínű még Kínában sem, hogy ez – az autó piacra kerüléséig – 2025-re megvalósul.

 

 

 

Szólj hozzá