Hírek

Kutatási projekt egy vadászgép hagyatékának felderítésére

Igazi csemege lehet a légifotózás története iránt érdeklődők számára az a kutatás, amely egy, a második világháborúban, 1945. február 17-én Győrből felszállt közelfelderítő repülőgép, illetve az általa hordozott eszközök sorsát vizsgálja. A Messerschmitt Regensburg gyártású 109G-6/R2-es vadászgép, mely kétségtelenül az adott kor csúcstechnológiáját képviselte, fedélzetén a korszak legjobb minőségű fényképezőgépeit hordozta. Feladata a Garam-völgy harci területeinek légifelderítése volt, azonban egy szovjet vadászrepülőgép lelőtte.

A repülőgép roncsai közül kiemelt berendezések vizsgálatának analitikai és történelmi kutatómunkáit a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület (ACRSA) koordinálja. A kutatás, melyre a Lechner Tudásközpont, a Reptár, az Óbudai Egyetem, az Innorégió Tudásközpont és az ACRSA közös kutatócsoportot állított fel, kiterjed a típus berendezéseire, alkalmazására és a tárgyi emlékek megőrzésére is.

A kutatás részleteiről és számos, azzal kapcsolatos érdekességéről az alábbi videóban számolnak be a projektbe bevont szakemberek:

A projektről további információ az ACRSA weboldalán érhető el.

Szólj hozzá