Hírek

Koala-mentő drónok Ausztráliában

Ausztráliában nem csak a nagy tűzvész során mentettek, illetve kerestek erdőben élő állatokat drónok segítségével. Egy erdészeti cég korábban is használt hőkamerás UAV-okat arra a célra, hogy beazonosítsák azokat a fákat, ahol koalák élnek, mielőtt kivágnák őket, vagy kontrollált körülmények között tűzgyújtást végeznének. (Sajnos az utóbbi időben a futótüzekre, amelyek Ausztrália most is érintett területeit pusztították, a The Guardian szerint mindent lehet mondani, kiéve, hogy kontrolláltak lettek volna.)

A The Guardian által közzétett fotókon látszik, hogyan használta az ausztráliai Victoria állam rendőrsége a DJI drónokat, hogy megtalálják a tűzvészt túlélő koalákat, amelyek közül sok súlyos égési sérüléseket szenvedett és állatorvosi ellátásra szorult.
 

6016

A The Guardian által közzétett fotók megtekinthetők a képre kattintva.

 
Ironikus, hogy a probléma megoldása pont abban rejlik, ami a pusztítást is okozta: ez pedig a hő, a rendőrök és természetvédelmi őrök ugyanis a drónok kameráján keresztül érzékelik a túlélő koalák testhőjét. Ha beazonosították a tartózkodási helyüket, a drónokkal közelebb repülnek, hogy megnézzék, kell-e orvosi ellátás az állatnak – ez esetben a megfelelő eszközzel lehozzák őket.

A látottak alapján az erre kijelölt ausztrál egységek DJI Mavic 2 Enterprise Dual drónnal repültek, ami 2018 év vége óta van kereskedelmi forgalomban; az eszközt ipari ellenőrzési és közbiztonsági feladatok ellátására tervezték, azonban úgy tűnik, a koala keresést és mentést is kipipálhatják vele.

Forrás: The Guardian

Szólj hozzá