Hírek

Kína drónokkal is harcol a koronavírus ellen

Néhány hónap leforgása alatt a koronavírus megváltoztatta, hogyan köszönünk egymásnak, dolgozunk és oktatják gyermekeinket. A közegészségügyi hatóságoknak is új módszerekre van szükségük, hogy a gyógyszereket ki tudják adni a rászorulóknak.

Az elmúlt pár hónapban a kínai kormány drónokat vetett be a koronavírus ellen. Ez ugyan egy kísérleti modell volt csak, de más országoknak is jó példa lehet egy ilyen egészségügyi vészhelyzetben. Hosszútávon ez lecke lehet a magán és állami egészségügyi rendszereknek egyaránt arra, hogyan lehet a drón-technológiát beleépíteni az ellátásba egy járvány idején.

Nagy területek fertőtlenítése

Azokat a drónokat, amelyeket eredetileg mezőgazdasági célra akként használták Kínában, hogy növényvédőszereket permetezzenek, átprogramozták, és fertőtlenítő szereket kezdtek el szórni járvány sújtotta övezetekben. Mint tudjuk, a koronavírus leginkább úgy terjed, hogy fertőzött felületekről bevisszük a kórokozót a szervezetünkbe, így a fertőtlenítés segít az átviteli mechanizmust csökkenteni.

„Sok előnye van a kézi fertőtlenítéshez képest a drónos fertőtlenítésnek, hatékonyabb és következetesebb” – mondta Justing Gong, a XAG mezőgazdasági drónokat üzemeltető cég társalapítója. Alkalmazástól függően, akár ötvenszer is hatékonyabb lehet, mint a kézi fertőtlenítés, nagyobb területet gyorsabban lefedhet, nem is beszélve az emberi egészség védelméről, hiszen a drónok nem kaphatják el a COVID-19-et.

Minták és tesztek szállítása

Az orvosi minták és tesztek drónokkal való szállítása nagymértékben lecsökkenti a felesleges emberi kontaktust ez egész szállítási rendszerben. Az orvosok és a betegek sokkal gyorsabban juthatnak hozzá az eredményekhez ezekben a kritikus időben. Múlt hónapban kezdődött az ilyen típusú szállítási folyamat, amikor is 600 embert már megölt a vírus és több mint 28.000-en fertőzöttek voltak Kínában. Február elején egy drón leszállt a szükséges koronavírus-tesztekkel egy kínai közkórházban Xinchang megyében. Az út szárazföldön 20 percet vett volna igénybe, viszont a drónnak csak 6 percébe került, ezzel több mint felére csökkentette a szállítási időt. Ezek után több szervezet közös együttműködése révén mindennapossá vált a drónokkal való szállítás, csúcsidőben akár 20 hasonló szállítás történt naponta.

Fogyasztói drónszállítás

A házhozszállítás egyik legjobb alternatívája lett a drónokkal való szállítás. A helyi kormány támogatásával a JD e-kereskedelmi cég gyorsan elindította a drón csapatát. A cég hamar felmérte a helyzetet, légi útvonalakat tervezett és engedélyeket kért, hogy végül tesztelhessenek. Mindössze két nap alatt számos új házhozszállítási légi útvonalat építettek ki, 2 kilométer távot csupán tíz perc alatt tettek meg; egy zsúfolt nagyvárosban ez hatalmas szó, nem is beszélve az egészségügyi előnyökről, hiszen a társadalmi távolságtartás (social distancing) elvét nagyon komolyan kell venni ezekben a nehéz időkben.

Bár a drónok mindennapi alkalmazása még gyerekcipőben jár, a kínai koronavírus hatásaira újabb és újabb technologiák, megoldások kerültek előtérbe. A világ minden országa tanulhat valamit a drónok vészhelyzetekben való alkalmazása terén. Egyesek szerint a drónokat egyenesen be kellene építeni az egészségügyi rendszerbe. Mások arról, beszélnek: “Kína példáján tanulva átalakíthatjuk, hogyan védjük meg az emberi életet veszélyhelyzetekben” (Junwel Yang, Timothy Reuter, Világgazdasági Fórum).

A magán és közszektor együttműködése alapvetően elengedhetetlen. A drónokra jelenleg szigorú szabályok vonatkoznak, mikor és hol lehet őket használni, de egy világjárvány esetén a jövőben hatalmas segítség lenne a bevetésük mind az egészségügyi, mind a magánszektorban.

Forrás: World Economic Forum
Nyitókép: Yang Zongyou / Xinhua via Getty

Szólj hozzá