Dróntechnológia Ipari drónok

Kiemelten hatékony mezőgazdasági repülések DJI Agras drónokkal

Milyen úton és módon lehetnek a segítségünkre a korszerű DJI Agras mezőgazdasági drónok? Milyen célokra használhatók egyáltalán ezek a készülékek és mire célszerű figyelni ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőlük? Cikkünkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg részletesen.

DJI Agras T30 permetező drón

DJI Agras T30 permetező drón (forrás: dji.com)

 
Dióhéjban az Agras drónok alapvető hasznosságáról

Az Agras névvel ellátott drónok a DJI Agriculture kategóriájába, vagyis a mezőgazdasági célokra használatos pilóta nélküli légijárművei közé tartoznak. Másnéven mezőgazdasági permetező drónokról van szó.

Ezen eszközöket azzal a célzattal fejlesztették, hogy hatékonyan segítsék a növényvédelem szempontjából kulcsfontosságú vegyszerek célterületre juttatását, ezzel elősegítve a termesztett növények növekedését, a kártevők elleni védekezést és a gyomosodás elkerülését.

Az alkalmazás főként a szántóföldi kultúrák védelmére összpontosul, de a gyümölcsösökben is megfigyelhető a használat növekvő tendenciája.

Milyen típusú DJI Agras drónok szerezhetők be?

Jelenleg a DJI Agras T10, illetve a T30 típus vásárolható meg. A „T” betű után található számérték a tartály literben mért kapacitását jelöli. Természetesen a tartály térfogatával arányosan a gép mérete is nő.

A T10-es modell egy 4 rotoros, összesen 4 fúvókával rendelkező permetező eszköz, 24,8 kg maximális felszállótömeggel. A T30-as drón viszont már egy 6 rotoros gép, összesen 16 fúvókával és 78 kg maximális felszállótömeggel. A T10-es gép óránként effektív 15 hektáros lefedettéget és 2,4 l/perc kijuttatási teljesítményt ígér, míg a T30-as verzió elérheti akár az óránkénti 40 hektár lefedettséget és a 8 l/perc kijuttatási teljesítményt. Az eszközök lebegési ideje terheléstől függően a T10-es gép esetében 9-17 perc, míg a T30-as esetében 8-20 perc közötti érték. A kétféle drón közötti választást célszerű a várható igényekhez és alkalmazáshoz igazítani.

Lényeges hozzátenni, hogy fejlett akadályelkerülő rendszerrel ellátott légijárművekről van szó, amelyekben a korszerű radar képes detektálni a potenciális akadályokat, illetve 2 darab fixen telepített FPV munkakamera is közreműködik a problémamentes használatban.

Szintén hozzáadott értékkel bír a beépített aktív vészfékező rendszer, hatékonyan detektálva a potenciális akadályokat. Nem árt viszont számolni azzal, hogy nagyobb sebességnél a vészfék azonnali közbeavatkozása ellenére is több métert sodródhat a drón.

DJI Agras T30 / T10

DJI Agras permetező drónok (forrás: dji.com)

 
Kiemelt tippek a DJI Agras drónok problémamentes használatához

Fontos kiemelni, hogy a biztonságos drónhasználat azelőtt el kell hogy kezdődjön, mielőtt a készülék elemelkedne a földtől!

Elengedhetetlen a mezőgazdasági drónok időszakos karbantartása. Az alapvető karbantartási folyamatokat maguknak a tulajdonosoknak szükséges elvégezniük. A gépet a lehető legtisztább állapotban kell tartani, mind a munkaközben mind a tárolási ciklusokban egyaránt. A napi munka végeztével, minden esetben két teljes tank tiszta vízzel kell a teljes permetező rendszert átjáratni, hogy elkerülhető legyen a rendszer károsodása.

A külső burkolati elemeket szintén tisztán kell tartani a rejtett szenzorok lefedettségének elkerülése érdekében, hiszen a szennyezett szenzorok téves érzékelésekhez vezethetnek. Célszerű továbbá gondoskodni a vizuális érzékelő rendszer tisztaságáról, a radar leárnyékoltságának elkerüléséről és a kábelek megfelelő csatlakoztatásáról. A karok bekötési pontjainak elszennyeződése az alkatrészek idő előtti elhasználódását eredményezi!

Minden felszállás előtt ellenőrizni kell a távirányító belső akkumulátorát a kiegészítő akkumulátorával, illetve a gép akkumulátorának töltöttségével együtt. Hasonlóképp át kell nézni a géptest, a karok, illetve a propellerek állapotát.

A propellerek állapota külön kiemelendő, egy-egy propeller sérülésével ugyanis elvész a felhajtóerő. Ezt a veszteséget a fedélzeti rendszer még ugyan valamelyest tudja korrigálni, viszont egy teljes propeller veszteségét már nem. Egy propeller elvesztése nyomaték veszteséget eredményez és mivel a gép függőleges tengely körüli stabilitása az eredő nyomatékon múlik, könnyen irányíthatatlanná válhat a gép.

A kötelező karbantartások elvégzését célszerű szezon előtt és után, április elejére és október végére időzíteni. A megfelelően karbantartott munkaeszközzel elkerülhető a munkából történő kiesés miatti veszteség.

DJI Agras T30 IP67

Az IP67 védelemmel büszkélkedő T30 vízállóságát bizonyítja (forrás: dji.com)

 
DJI Agras drónokkal is kulcsfontosságú a körültekintő repülés

Figyelembe véve, hogy a drónhasználat felelősséggel jár – hiszen az értékes vagyontárgyak károsodása mellett akár emberéletek is múlhatnak rajta – repülés közben ajánlott fokozottan figyelni olyan körülményekre, mint

  • az elektromágneses interferencia;
  • az épületek okozta leárnyékoltság;
  • a magasfeszültségű távvezetékek jelenléte;
  • vagy olyan banális esetekre, amikor a pilótát elvakítja a nap.

A permetező drónok, mint minden más típusú drón napi elindítása előtt az alábbi pontokon mindenképpen menjen végig a felhasználó elkerülve a kellemetlen meglepetéseket:

  • A drón és a távirányító akkumulátorai teljesen fel vannak töltve.
  • A géptest, a karok, a burkolatok és a propellerek állapota megfelelő, nincsenek rajtuk sérülések, repedések, törések. A propellerek esetében kiemelten fontos, hogy egy sérült propeller nem csupán kiegyensúlyozatlanságot eredményez, hanem az esetlegesen leváló darabok sérüléseket is okozhatnak mind a géptestben, mind a környezetében lévő személyekben!
  • A munka megkezdése előtt minden kar megfelelően rögzített, és a permetező rendszer is hibátlan. A tartály nem sérült, nincsenek sérült csatlakozások, tömlők, fúvókák.
  • A felszállás megkezdése előtt a gép és annak távirányítóján a legfrissebb szoftver található, nincsenek hibaüzenetek, hibakódok és minden szenzor hibátlanul működik. Fontos, hogy a gép és a szenzorok beállításai az adott környezetnek megfelelően történjenek meg!
  • IMU és Compass adatok a gyártói előírásoknak megfelelő tartományon belül vannak és a gép nem jelzi a kalibrációk szükségességét.
  • RTK pontosságú munkavégzés esetén az RTK beállítások megfelelőek.

A fentiekre tekintettel mindenképp egy típus ismereti képzésen való részvétellel érdemes kezdeni a DJI Agras mezőgazdasági drónok használatát. Továbbá kiemelten fontos figyelembe venni és betartani a drónhasználatra és a mezőgazdasági drónokra vonatkozó hatályos jogszabályokat!

Bárminemű kérdésre gyakorlatias válaszok kaphatók ide kattintva, ha pedig a drónhasználatra vonatkozó képzések iránt szeretnénk érdeklődni, ide kattintva praktikus segítséget kaphatunk.

Cikkünk a DJI drónok magyarországi disztribútora, a Duplitec Kft. támogatásával készült.

Szólj hozzá