Hírek

Kiderült, hol gyártják az egyedülálló európai katonai drón egyes részeit

Újabb izgalmas hír látott napvilágot az Eurodrone, vagyis az egyedülálló európai katonai drón kivitelezésével kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy az olasz Leonardo vállalat fogja megépíteni az új európai katonai drón egyes részeit.

A hír apropóján összegyűjtöttük azokat a fontosabb érdekességeket, amelyekkel érdemes tisztában lenni a nem akármilyen célokat szolgáló Eurodrone esetében. Görgetés után máris mutatjuk a részleteket.

Eurodrone

Amit az Eurodrone projektről leginkább tudni érdemes

Az Eurodrone Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország között, a Nemzetközi Fegyverkezési Ügynökség (OCCAR) irányítása alatt álló programként hivatott elősegíti az európai együttműködést biztonsági és védelmi szempontból.

A négy nemzet közös kezdeményezésének számító projekt célja erősíteni az európai szuverenitást, független technológiai bázist létrehozva a pilóta nélküli repülés területén. A fejlesztés, a beszerzés és az üzemeltetés közös erővel történő kivitelezése költségmegtakarítást és hatékonyságnövelést eredményez a projekt szempontjából.

Egyébként az Airbus és a Dassault is szerepet vállalnak az Eurodrone gyártásában, a Leonardo számára pedig a Boeing megrendelések drasztikus visszaesése nyomán a dél-olaszországi üzemek megmentése szempontjából jött kapóra a kiemelt megbízás.

A nem hétköznapi méretekkel bíró Eurodrone eddig ismert paraméterei

Az eddig ismert információk alapján az Eurodrone várhatóan mintegy 16 méteres hosszúsággal, illetve csaknem 30 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik majd. A csúcskategóriás drón több mint 24 órán át képes lesz repülni, közel 13 000 méteres magasságban.

Eurodrone TechSpec

Ami a várható feladatait illeti, előreláthatóan a radarokhoz és infravörös kamerákhoz hasonló érzékelőkkel figyeli majd a földi helyzetet, egyúttal speciális hírszerzési, megfigyelési és felderítési funkciókat is ellátva.

Az Eurodrone lesz az első olyan pilóta nélküli légi rendszer, amelyet úgymond nem elkülönített légtérben kivitelezett repülésre terveztek. Ezzel együtt kulcsfontosságú szerepe lehet a jövőre nézve.

Amiért az Eurodrone projekt komoly mérföldkőnek számíthat

Az Eurodrone-t tervezése kapcsán kiemelt szempont volt, hogy a jövőbeni harcászati légi rendszerek egyik fő pillére válhasson belőle. Vagyis tegye lehetővé a polgári légtérbe történő tényleges integrációt. Ezen szempontokat nagyban segíti a moduláris felépítés, valamint a viszonylag egyszerű szállíthatóság.

Ami a projekt és az Eurodrone távlati céljait illeti, az európai szuverenitás garantálása mellett az európai biztonság és védelem erősítését is várják tőle. Olyannyira, hogy tervek szerint a jövőbeni harci légi rendszerek alapvető eszközeként is működhet.

Nem beszélve arról, hogy az Eurodrone program további 7000 csúcstechnológiai munkahelyet teremt az Európai Unió területén. Egyúttal biztosítja a technológiai know-how továbbfejlesztését, illetve fenntartását.

Gyakorlatilag 100%-ban európai technológiákon alapuló projektről van tehát szó, amely az uniós adófizetők pénzét visszaáramoltatja az európai piacra, miközben munkahelyeket biztosít és széleskörű lehetőségeket kínál európai gyártók számára a fejlesztés, a gyártás és az üzemeltetés területén. Mondhatni „win-win” szituáció minden érintett részéről.

Kép forrása: defense-aerospace.com; airbus.com

Szólj hozzá