Drónok kora Hírek

Két nagyteljesítményű drónt kapott a Csíki Hegyimentő Csapat

Két nagy teljesítményű drónnal bővült a Hargita Megyei Tanács (CJ) állami hegyimentő szolgálata, amelyek a hegyimentők segítségére lesznek elveszett vagy eltűnt személyek kutatásában, de akkor is, ha baleset történik nehezen megközelíthető területeken – írta meg az Agerpres.

Két nagyteljesítményű drónt kapott a Hargita megyei hegyimentő szolgálat

“Csapatunk által használt eszközök tára nemrégiben két modern drónnnal egészült ki. Ezek segítségével hamar a riasztások helyszínére tudunk repülni, fel tudjuk mérni a helyzetet, továbbá járőrözésre és eltűnt személyek keresésére is nagy hatékonysággal használhatóak a hőkameráknak köszönhetően. Kollégáink, akik okleveles pilóták, napi rendszerességgel gyakorolnak, hogy éles helyzetben rutinosan kezeljék ezeket a csodamadarakat.” – olvasható a Csíki Hegyimentő Csapat Facebook-oldalán.

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője az Agerpesnek elmondta, eddig is használtak drónokat, de ezek kisebbek voltak, és technikai szempontból nem feleltek minden téren a kívánalmaiknak.

A két drón közül az egyik egy nagyobb, korszerű, hőkamerával felszerelt drón, amelynek vezetéséhez képzett pilóták szükségesek, ezért a hegyimentők elvégeztek egy speciális tanfolyamot, és minden nap gyakorolják a repüléseket, hogy valós helyzetekben is időben és hatékonyan tudjanak beavatkozni.

“Az első fázisban sikerült két hegyimentőt képeznünk, akik külön-külön is tudnak drónokat vezetni, így ha problémáink vannak, és az egyik pilóta elfoglalt, a másik ki tud menni keresni. Ami nagyon fontos, hogy a drón el van látva egy szuper nagy teljesítményű hőkamerával, ami azt jelenti, hogy olyan helyeken is használhatjuk, ahová eddig nem tudtunk eljutni” – idézte a portál Fekete Örsöt.

Példaként hozta fel a szakadékokban vagy magasan fekvő területeken történő keresést, ahová a hegyimentőknek sok időbe telne eljutni. A drónok segítségével viszont gyorsan felmérhetik a helyzetet, és akár beszélhetnek is a sérülttel.

Fekete Örs azt is elmondta, hogy a Hargita hegyimentők is részesei a Vodafone-nal együttműködve futó Saruav – Salvamont Románia elnevezésű országos programnak, amelynek keretében a drónok által rögzített képeket mesterséges intelligencia segítségével elemzik, így a hegyimentők gyorsabban elérhetik a sérült vagy eltűnt embereket.

Forrás: Salvamont Ciuc – Csíki Hegyimentő Csapat / Agerpres

Szólj hozzá