Hírek Dróntechnológia

Készülnek a mentődrónok: bővül az Ambular projekt

Az EHang Holdings kínai drónóriás, mely világszinten élen jár az autonóm repülésre képes légijárművek (AAV-k) gyártása és fejlesztése terén, a közelmúltban bejelentette, hogy beszáll az Ambular elnevezésű technológiai kezdeményezésbe. Ez a lépés nagyban fellendítheti a drónos mentőjárművek tervezésével foglalkozó projektet, ami a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) támogatásával mintegy két éve folyik. Ugyanez a projekt ösztönzi azt is, hogy az újabb drónmodelleknél kiaknázzák az eVTOL (elektromos függőleges felszállás és leszállás) repüléstechnika adta lehetőségeket.

Ambular mentodron

A mentődrónok bevetése óriási előny lehet a nagy forgalmi terheléssel rendelkező városi közösségek számára, hiszen a szakemberek értékes perceket nyerhetnek így a betegszállításban, vagy más ellátás során. Az EHang csatlakozása azért is lehet mérföldkő a fejlesztésben, mert a cég számos orvosi és sürgősségi forgatókönyvet tesztelt aktívan Kínában, sőt, az EHang 216-os drónt az orvosi ellátás kiegészítéseként légi mentőszolgálatként is működtették már a COVID-19 világjárvány kitörése során. Ezen kívül Európában is kötöttek megállapodásokat az utasszállító drónok tesztelése érdekében.

Az Ambular projekt jelszava, hogy „Mentsük gyorsabban az életeket!”. Ennek érdekében kívánják megalkotni azt a drónt, amely kifejezetten krízishelyzeti reagálásra használható fel, és képes a beteget megemelni, valamint légi úton elszállítani a megfelelő helyre. Az eljárást a hagyományos ellátási módok kiegészítéseként, nehezen megközelíthető helyeken – például zsúfolt városokban, szűk helyeken vagy rosszul megközelíthető vidékeken – tervezik bevetni.

Technikai paramétereiről annyit tudni, hogy hat, egyenként 1,2 m átmérőjű rotorral felszerelt, 20 kW energiát adó gépet terveznek, amely egy személyt tudna mintegy 28 km távolságra szállítani. A felszállást további mikroturbinák vagy kis sugárhajtóművek segítenék.

Ambular mentődrón terv

Az Ambular projekt keretében nem kizárólag betegszállító légijármű tervezése van folyamatban, hanem ehhez kapcsolódóan, Ambular Drone és Pod elnevezéssel kisméretű, könnyebb eszközök szállítására alkalmas UAV-ok létrehozása is.

A szóban forgó fejlesztés természetesen még távol áll attól, hogy piacra kerüljön. Az önkéntesek által vezetett kezdeményezés fő célja egyelőre az, hogy inspirálja a légiközlekedési technológia szereplőit a folyamatos fejlesztésre az életmentő beavatkozások terén is.

Forrás: AMBULAR; EHang

Szólj hozzá