Drónok kora Hírek

Kedvező és példamutató légtérhasználatot nyújt Eger

Eger Észak-Magyarország egyik kedvelt turisztikai desztinációja, számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden korosztály számára. A drónozás sajnos nem tartozik azon tevékenységek körébe, amely legális körülmények között viszonylag spontán elhatározás után folytatható, Eger azonban üdítő kivétel a szigorú drónszabályok alkalmazása alól.

Természetesen nem arról van szó, hogy a légtérhasználathoz nem kell engedélyt kérni, mégis: a Dobó István Vármúzeum (DIV) egyedi módot talált az Egri vár felett repülni szándékozók támogatására. A múzeum vezetése a vár felett folyamatos légtérfoglalást tart fent, melyben a drónpilótáknak kedvező módon biztosít szabályszerű légtérhasználatot.

A DIV által foglalt légtér az alábbi paraméterekkel rendelkezik:

  • A légtér oldalhatárai: 475414N 0202246E , R=200 m (Egri vár középpont körül R = 200 m sugarú körben)
  • A légtér-igénybevétel dátuma (UTC): Date-Date/ SR-SS (SR-SS = napkeltétől – napnyugtáig)
  • A légtér alsó és felső határa (AMSL): GND − 1500′ AMSL (Felszín és a Tengerszint feletti 450 m közötti légtér)
  • A légtérigénylés indoklása: pilóta nélküli légi jármű repültetésének zavartalan végrehajtása
  • A légtérben a légi forgalom szervezéséért felelős személy vagy szolgálat neve és elérhetősége: Kiss Péter Zsigmond, +36305831712, kiss.peter@egrivar.hu
  • A tevékenység szervezéséért felelős személy neve és elérhetősége: Kiss Péter Zsigmond, +36305831712, kiss.peter@egrivar.hu

A légtérhasználat, illetve a légtérátadás feltételét képezi a szükséges dokumentumok megléte, vagyis:

  • a pilóta érvényes kötelező felelősség-biztosítását (KFB) igazoló dokumentum másolata, és
  • a pilóta részéről kitöltött és aláírt DIV-es légtérátadási hozzájárulás dokumentum.

Tudni kell, hogy az érvényes kötelező felelősség-biztosítás másolata és a kitöltött, aláírt légtérátadási hozzájárulás beérkezési határideje a DIV-hez: minimum 2 órával a tevékenység tervezett megkezdése előtt, de mindenképpen (a hétvégi időpont engedélyeztetése esetén is) munkanapokon 8:00 és 15:00 óra között.

A repülés bejelentése és kijelentése a budapesti ATS központnak telefonon történik, amit kizárólag a légtér aktuális forgalomszervezőjétől, vagyis a Vármúzeum képviselőjétől fogadnak el. Ennek érdekében a pilóta köteles Kiss Péter Zsigmondot a megadott elérhetőségén értesíteni a művelet megkezdése előtt minimum 1 órával, és a befejezést követően azonnal.

Reméljük, hogy e kitűnő kezdeményezést más intézmények is hamarosan követni fogják!

Akik pedig pillanatnyilag nem tudnak Eger felett szárnyalni, azoknak ajánljuk megtekinteni a SkyTona Drone Egri várról és környékéről készített, fenti, YouTube-on közzétett drónvideóját.

Szólj hozzá