Dróntechnológia Hírek

Jönnek az Apple-drónok? Bejegyezték a cég drónvezérlő szabadalmát

Felmerül a kérdés, hogy megannyi új szabadalom és piaci siker után vajon tervez-e az Apple új iparág felé nyitni? Ha igen, akkor melyik lesz ez? Többen az autókra tippelnek, pedig sokkal kézenfekvőbb a drónok piaca. Ezt a lehetőséget egy új fejlemény tovább erősítheti.

Apple

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (United States Patent and Trademark Office) nemrég zöld utat adott az Apple drónvezérlőkre vonatkozó szabadalmi kérelmére.

Ahogyan ez általában lenni szokott, mind a kérelem, mind a jóváhagyás kissé homályosan fogalmaz a részleteket illetően. A lényeg, hogy a cégóriás olyan rendszereket fejlesztett ki, amelyek UAV-vezérlők párosítására és szétkapcsolására, valamint a járművek nyomon követésére alkalmas.

Az új Apple találmány jelváltásra és nyomkövetésre egyaránt képes

Az Apple szabadalma többek között a drónt irányító jelek átkapcsolására szolgáló technológiát foglalja magában, amely a távirányító közvetlen átviteléről a mobilhálózatokra vált. Ez akkor lehet szükséges, amikor a távolságok túl nagyok a kapcsolat fenntartásához, vagy amikor az UAV-k olyan akadályokkal teli területekre lépnek be, ahol a jelátvitel problémássá válik.

A szabadalom más területekre is kiterjed, például a számítógépes nyomkövetésre és más kapcsolódási rendszerekre, amelyek szükségessé tehetik a jelátvitel eldobását és újra csatlakoztatását.

Az eredeti beadványt 2020. májusában Szingapúrban jegyezték be. Majd pedig tavaly az Egyesült Államokban is benyújtották. Erről, valamint a szabadalom megadásáról először a Patently Apple számolt be, bemutatva az Apple kérelmében szereplő illusztrációt is a drónvezérlők közötti jelátadásról.

Apple szabadalom

Ez a kutatás és fejlesztés persze drámaian kevés ahhoz, hogy drónok gyártásával kapcsolatos tevékenységről beszéljünk, de már a puszta tény is kecsegtető, hogy az Apple időt és pénzt fordít a vezérlőtechnológia létrehozására és szabadalmaztatására. És ennek ismeretében izgatottan várhatunk a napra, amikor a vállalat kereskedelmi drónt dob piacra.

Szólj hozzá