Hírek

Ipari drónok a Mesterséges Intelligencia és Technológiai Kiállításon

A gazdaság akkor lesz továbbra is fejlődőképes, ha olyan ökoszisztéma épül köré, amely ki tudja szolgálni az ipart; ezek a technológiai platformok pedig meghatározóak lesznek a következő évtizedekben – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.

Mesterséges Intelligencia és Technológiai Kiállítás 1

Érdeklõdõk ipari drónokat néznek a Mesterséges Intelligencia és Technológiai Kiállításon, középen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen, a ZalaZONE Jármûipari Tesztpálya fogadóépületében 2022. január 28-án.
MTI/Varga György

Palkovics László a ZalaZone tesztpályán rendezett Mesterséges intelligencia és technológia kiállítás megnyitóján azt hangsúlyozta, hogy Magyarország ipara az IMF tanulmánya szerint 70 százalékban a high-tech szektorba tartozik, hasonlóan Németországhoz és Dániához, vagyis Európa élvonalához.

A gazdaság azonban csak akkor lesz fejlődőképes, ha köré tudjuk építeni azt az ökoszisztémát, ami az ipart ki tudja szolgálni, és ennek eleme a kutatás, az oktatás, illetve azok a technológiai platformok, amelyek nemcsak véleményeket “gyűjtenek és konszolidálnak”, de a széles közönség számára megpróbálják mindezt érthetővé is tenni – jelezte Palkovics László.

Mesterséges Intelligencia és Technológiai Kiállítás 2

Érdeklõdõk ipari drónokat néznek a Mesterséges Intelligencia és Technológiai Kiállításon, középen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, balról Vigh László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b5) Zalaegerszegen, a ZalaZONE Jármûipari Tesztpálya fogadóépületében 2022. január 28-án.
MTI/Varga György

A kormány az elmúlt négy évben nyolc technológiai platformot hozott létre, ezek közé tartozik az ipar 4.0 stratégiája, az 5G Koalíció, valamint az autonóm gépek, drónok technológiájával, továbbá a mesterséges intelligenciával foglalkozó platformok. A következő évtizedeket ezek a technológiák fogják jellemezni, az ezeken a területeken létrejövő műszaki, tudományos és vállalati eredmények – vélekedett a miniszter.

Jakab Roland, a közel 400 tagot számláló Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke arról számolt be, hogy a Zalaegerszegen kiállító cégek széles spektrumon, több iparágra is kiterjedő technológiákat mutatnak be. Egyebek közt önvezető földi és légi járművek, digitális katonai technológiák mellett például hangvezérelt adatbevitelt, vagy éppen ipari környezetben alkalmazható kiterjesztett valóság alkalmazást is – ismertette.

Forrás: MTI

Szólj hozzá