Hírek

Innovációs és demonstrációs tér nyílt a SZTAKI-ban

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) legújabb kutatásait és fejlesztéseit bemutató innovációs és demonstrációs tér nyílt Budapesten, a kutatóintézetben.

MONOSTORI László; BOKOR József; PALKOVICS László

Monostori László, a SZTAKI igazgatója, Palkovics László technológiai és ipari miniszter és Bokor József, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat alelnöke (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a SZTAKI Innovációs és demonstrációs tér megnyitóján a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) budapesti székházában 2022. június 7-én.
(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 
Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vezetője köszöntőjében kiemelte: az intézménynek fél évszázados tapasztalata van a mesterségesintelligencia- (MI) megoldások területén, így a témához szorosabban kötődő laboratóriumok a legjobb helyen vannak a SZTAKI-nál.

Hozzátette: a SZTAKI-ban bemutatott megoldások és lehetséges MI-alkalmazások rendkívül széles skáláját fedik le a gyártás, az egészséggazdaság, a közlekedés és a logisztika területén. E szektorok hangsúlyosan jelennek meg a 2020-ban elfogadott MI Stratégiában, ehhez igazodik a demonstrációs tér kínálata is.

A miniszter kiemelte, hogy a most megnyíló Innovációs és Demonstrációs Tér érdemben és gyakorlatközpontúan járulhat hozzá a korszerű technológiák átültetésének megkönnyítéséhez, a kutatói-alkalmazói együttműködéshez.

A TIM a jövőben is örömmel támogatja a hasonló, előremutató kezdeményezéseket – hangsúlyozta a miniszter.

VÁNCZA József; MONOSTORI László; PALKOVICS László a SZTAKI-ban

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 
Monostori László, a SZTAKI igazgatója köszöntőjében kiemelte: az innovációs és demonstrációs térben a legmodernebb gépekkel, módszerekkel, innovációkkal találkozhatnak a diákok és az ipari szereplők.

A demonstrációs tér három témakört ölel fel. A SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) és az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) fejlesztéseit, valamint az Ipar 4.0 kiválósági központtal kapcsolatos kutatásokat mutatják be.

A több mint 400 négyzetméteren kialakított bemutató terület megnyitóján csaknem 20 technológiát demonstráltak a kutatók, többek között mesterségesintelligencia-rendszereket, autonóm járműveket, drónos kutatásokat, fejlett robotikához kapcsolódó kutatásokat és egy portrérajzoló robotot is megtekinthettek a megnyitó résztvevői.

SZTAKI - VÁNCZA József; MONOSTORI László; PALKOVICS László

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 
Az igazgató a kooperáció jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy a bemutatott technológiák mindegyike valamilyen egyetemi vagy ipari együttműködés eredményeként jött létre. Mint hozzátette, az intézet kutatói nagy nemzetközi és hazai együttműködési hálóval dolgoznak. Példaként említette, hogy az egyik legfontosabb nemzetközi partnerük a Fraunhofer hálózat.

Bokor József, az ELKH alelnöke beszédében kiemelte, hogy a hálózat célja, hogy az ilyen típusú kollaborációkat fenntartsák és képviseljék. Köszönetet mondott azért, hogy a demonstrációs tér létrehozásával lehetőség nyílik a legújabb innovációk bemutatására.

Forrás: MTI

Szólj hozzá