Hírek

Indiában már drónokat is bevetnek a koronavírus ellen

India Telangana nevű, az ország középső részén elhelyezkedő tartománya telis-tele van nehezen megközelíthető, ám sűrűn lakott területekkel, így a térség számtalan logisztikai problémája közül aktuálisan az egyik legégetőbb: hogyan jutnak el az emberekhez a koronavírus-vakcinák?

A Föld legnépesebb demokráciájában, ahol a Covid-19 világjárvány következtében több mint 200 ezren hunytak már el, most – a védekezés elősegítése érdekében – a drónszabályozást érintő engedményt tett a központi kormányzat: átmenetileg könnyítettek a drónreptetés feltételein azért, hogy ahová ez megkönnyíti a vakcinák kiszállítását, ott ez lehetségessé is váljon – olvasható a Mint című indiai lapban.

A drónok nem kizárólag a vakcinák tömeges kiszállításában vesznek részt – kis mennyiségben és rövid hatótávolságban erről is szó lehet majd, elvi lehetőség most legalábbis született rá -, abban is segítenek, hogy a nehezen elérhető területeken egy előzetes felméréssel optimalizálják az oltáselosztást. Drónos felmérés alapján elkészülhet hamarosan egy olyan térkép, amely a népsűrűség és az elszigeteltség mértékékének meghatározásával az oltási program alapja lehet.

A “drónszabadság” átmeneti engedélye egy év, ha a lazítás beváltja a hozzá fűzött reményeket, hosszú távon is bevezethetik az új szabályozást.

Indiában nem egyedülálló, hogy lehetőséghez jut a drónos közszolgáltatás: mint az az NDTV összeállításából kiderül, több vasútvonalon is bevetnek drónokat a közlekedésbiztonság javítására, illetőleg baleseti helyszínelésre.

Szólj hozzá