Hírek

India nyitott: az ország közel teljes légterében repülhetnek drónok 120 méter magasságig

Indiában, a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országában bejelentették: ország gazdasági programjában a termeléshez kapcsolódó ösztönző rendszer drónokra és drón importra vonatkozó irányelve új lehetőségeket nyit meg. India légterének csaknem 90%-a zöld zónává vált – 120 méter magasságig – a drónok számára.

“Az ország felkészült a drónipar megerősítésére” – mondta Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter, amikor bejelentette a Drone Shakti tervet, ami nagyjából annyit jelent, hogy “A drónok ereje”. Nirmala Sitharaman közgazdász végzettségű indiai politikus nő, 2019 óta India pénzügyminisztere és vállalati ügyekért felelős minisztere. 2014 óta a Rajya Sabha, az indiai parlament felsőházának tagja.

Smt. Nirmala Sitharaman Honble Finance Minister of India

Korábban védelmi miniszter volt, így hadi és ipari területen egyaránt van rálátása a drónok nyújtotta lehetőségekre. Az iparág vezetői szerint a Drone as a Service Model (DRaaS) elősegíti majd India széttagolt dróniparának egységesítését, és ösztönzi a gyártók és a szolgáltatók közötti együttműködést. Az agrártechnológiai magántőke-befektetések is az egekbe szöktek az elmúlt négy évben – éves szinten több mint 50%-os növekedést mutatva.

GELAOM705.3.jpg

A drón forradalom mellett a smart technológiák fejlédésére is fifgyelmet fordít az Indiai kormány, mint fogalmaznak: “A digitális terünk kiszélesedése újabb szolgáltatásokat tesz elérhetővé és így a megfelelő szabályozás is kiemelten fontossá válik. Ezért a techno-smart szabályozás jelenti a digitális társadalmak jövőjét” – áll az indiai kormány jelentésében.

Szólj hozzá