Hírek Ipari drónok

Mezőgazdasági drónverseny a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem az Edutus Egyetem és az ABZ Drone Kft. szakmai partnerségével idén másodszor szervezte meg a hagyományőrző Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenyt. A rendezvényt olyan támogató partnerek segítették, mint a Magyarországi Drón Koalíció, a Digitális Agrárakadémia és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt.

SZE drónverseny bemutató

A drónok részletes megismerésével indultak a feladatok. (Forrás: Széchenyi István Egyetem)

 
A II. Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenyre október 14-én került sor a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságában. A megmérettetés célközönsége a precíziós gazdálkodás és a drónok iránt érdeklődő felsőoktatási hallgatók voltak.

„A rendezvény célja az agráriumban megjelenő digitalizáció és robotizáció népszerűsítése, valamint a drónok társadalmi elfogadottságának elősegítése” – hangsúlyozta Korcz Miklós Máté, a Széchenyi-egyetem Digitális Fejlesztési Központjának szakértője.

A versenyen öt hallgatói csapat indult, és majd mindegyik győztesként zárta a megmérettetést. Összesen négy rendkívül érdekes kihívással kellett szembe nézniük a nap folyamán a versenyzőknek. Elméleti tudásuk bemutatásához egy 30 kérdéses tesztet kellett teljesíteniük, amelyben a drónok műszaki felépítésével kapcsolatos, az A1/A3 és A2 kompetenciatanúsítvány elsajátításához szükséges ízelítő kérdésekkel találkozhattak.

SZE drónverseny feladat

A résztvevőknek változatos feladatokat kellett megoldaniuk a drónokkal. (Forrás: Széchenyi István Egyetem)

 
Gyakorlatban olyan feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, mint például az ortomozaikos feltérképezés, manuális felvételezés és növénybetegségek felismerése, valamint egy kukoricatáblán autonóm repülési útvonalak tervezése, majd az előzetes terv alapján permetezés végrehajtása. Az utóbbi feladat a hallgatókat a precíziós gazdálkodás irányába tereli, hogy csak annyi permetezőszert használjanak, amennyi feltétlenül szükséges. Ennek módszertanát tudták elsajátítani a versenyzők.

Az első- és másodéves hallgatók számára rendkívül fontosak az ehhez hasonló rendezvények, hiszen a hétköznapokban láthatnak drónokat, videókat nézhetnek róluk, de ilyen alkalmakkor kézzel is megfoghatják őket. Az eszköz alaposabb megismerésének érdekében a legtöbb ponton úgy indultak a feladatok, hogy össze kellett szerelniük a versenyzőknek a drónokat, betartva azokat a biztonsági előírásokat, amelyek ilyenkor szükségesek. Ezenfelül a speciális szoftverek használatába is betekintést nyertek, hatalmas tapasztalatot és ismeretanyagot szerezve ezáltal.

A biztonsági és jogszabályi előadások mellett az ABZ Drone Kft. által biztosított, a helyszínen használt drónokra vonatkozóan kaptak részletesebb ismertetést a hallgatók. Aki pedig még jobban érdeklődik a drónok, az irányításuk, valamint az adatelemzés iránt, jelentkezhet a mosonmagyaróvári karon elérhető két féléves drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szakra.

SZE drónverseny csoportkép

A rendezvény résztvevőinek csoportja. (Forrás: Széchenyi István Egyetem)

 
„Nagyon fontos az ismeretterjesztés mint feladat. Drónt bárki vásárolhat a boltban, de hogy azt legálisan és etikusan használjuk, ahhoz tudás szükséges. Ez a tudást ilyen rendezvényeken is át tudjuk adni a hallgatónak, azonkívül, hogy gyakornokként részt vehet a munkákban, vagy az órákra bejár és ott esetleg szóba kerülnek a drónok” – emelte ki dr. Teschner Gergely, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar adjunktusa. „A mezőgazdaságban szinte elkerülhetetlen a drónok használata, ez beszivárog a hétköznapokba, sőt már most is elmondhatom, hogy nagyjából ott van. Nagyon sok szolgáltató, illetve gazdálkodó is rendelkezik drónokkal. Használják már mind a felvételezésnél, a különböző növénybetegségek felismerésénél, a hiánybetegségek – például vízhiány, tápanyaghiányok – detektálásához.”

A rendezvény rendkívül sikeres volt, s erről a hallgatók is lelkesen és pozitívan nyilatkoztak. A szervezők szeretnék tovább vinni a kezdeményezést, és készülnek tavasszal egy harmadik esemény megrendezésére.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Szólj hozzá