Hírek

Hatalmas tőkeemelés az innovatív német drón startupnál

A 2017-ben egyetemisták által alapított Wingcopternél történt a nagy sajtóvisszhangot kiváltó befektetés, aminek köszönhetően a Szilícium-völgy és egy német növekedési alap összefogásával 22 millió dolláros befektetéshez jutott a német startup, amely nemrég még családi és baráti indítókővel kezdte működését Darmstadt-ban. Nyilatkozatuk szerint céljuk, hogy megerősítsék a helyüket a drónalapú logisztika ágazatában, megvessék a lábukat az Egyesült Államokban és piacra dobjanak egy új generációs drónt.

Wingcopter Wiki

Wingcopter 178 HL (forrás: wikimwdia.org)

 
A drónos szállítással foglalkozó vállalat eddig is óriási eredményeket tudhatott magáénak; szabadalmuk alapján készült el a Wingcopter 178 Heavy Lift drón. Az eszköz egyesíti a függőleges fel és leszállás előnyeit a fix-szárnyú gépek pozitív tulajdonságaival, amivel a hagyományos UAV-oknál nagyobb távolságra képes eljutni, valamint egy- és kétirányú szállítást kivitelezni (hivatalosan körülbelül 120 km-t képes repülni, akár 161 km/óra sebességgel, közel 6 kg hasznos teherrel).

A cég globálisan több helyen is jelen van a kereskedelmi forgalomban, főleg az egészségügyben: a csendes-óceáni Vanuatu szigetvilágában az UNICEF-fel együttműködve vakcinák távol eső területekre történő szállítását végzik, Tanzániában gyógyszerszállítással szintén az orvosi ellátást segítik, a szeles Írországban pedig 2019-ben a világon elsőként szállítottak inzulint drónokkal, BVLOS-típusú – vagyis a vizuális látóhatáron túl terjeszkedő – repüléssel, ahol átlagosan 22 km távolságra, 17 perces repüléssel 0,5 kg-os csomagokat tudtak eljuttatni. A működés úgy néz ki, hogy a csomagot egy csörlőmechanizmus révén leereszti, vagy a rendeltetési helyre leszáll, majd új hasznos teherrel vissza tud térni a kiinduló ponthoz.

Tom Plümmer, a cég alapítója és vezérigazgatója azt mondta, hogy az amerikai terjeszkedéssel továbbra is a drónos szállítás piacára fókuszálnak, azonban keresik saját, egyedülálló technológiájuk helyét, szerepét olyan területeken is, mint például a drónos megfigyelés és az ellenőrzés. Az egyetlen piac, amelyet nem kívánnak meghódítani, a katonai felhasználás, mert továbbra is az életmentésben, illetve az életkörülmények javításában szeretnének közreműködni.

Forrás: TechCrunch

Szólj hozzá