Hírek

Harci drónok, mesterséges intelligencia, génmódosított katonák – Ilyen lehet a harmadik világháború

Mesterséges intelligencia, harci drónok, génmódosított katonák – akár ezeket is bevethetik a harmadik világháborúban, derül ki az IFLScience cikkéből. Az IFLScience egy kanadai tulajdonú, de brit székhelyű tudományos-ismeretterjesztő hírportál, aminek cikkét most a 24.hu szemlézte.

Az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériuma két science fiction író segítségével tárta fel, milyen lehetne egy, a közeljövőben kirobbanó világháború. A történelem során a sci-fi írók számos alkalommal sikeresen megjósolták a jövőt, előre látták például a hitelkártyák, mobiltelefonok, páncélozott harckocsik, sőt még az antidepresszánsok feltalálását is.

Ezúttal Peter Warren Singer és August Cole állami megbízásból kísérelte meg előre jelezni, milyen, háborús célokra is használható technológiai fejlesztések láthatnak napvilágot a következő 20 évben. Peter Warren Singer 48 éves amerikai politológus, nemzetközi kapcsolatok tudósa és a 21. századi hadviselés specialistája. A New York Times bestseller-írója, mind ismeretterjesztő, mind szépirodalmi irodalomban, akit a Wall Street Journal úgy ír le, mint „a nemzetbiztonsági környezet első számú futuristája”. August Cole író, aki a konfliktusok jövőjét fikción és a „FICINT” (fiktív intelligencia) történetmesélés más formáin keresztül kutatja.

A szerzőpáros A következő világháború regénye című könyvében már 2015-ben felvázolt egy forgatókönyvet arról, hogy a közeljövőben a posztkommunista Kína, Oroszország segítségével, technológiailag kifinomult támadást indít az Egyesült Államok ellen a Csendes-óceánon, ami a Hawaii-szigetek megszállásához vezet.

Ghost Fleet novel

Az alkotók most nyolc rövid történetet írtak, amelyek mindegyike jelenleg kiemelkedően népszerű technológiai trendek figyelembevételével készült, tehát nem megalapozatlan képzelgések, ráadásul mindketten sok tapasztalattal rendelkeznek a modern hadviselés terén. Singer és Cole ezeket az írásokat useful storyknak, azaz hasznos történeteknek hívják, amelyekkel céljuk, hogy szórakoztató, ugyanakkor tanulságos elbeszéléseket hozzanak létre.

Történeteikben megjelenik a kvantumszámítógépek, mesterséges intelligenciák, drónok és az adatmodellezés potenciális harcászati felhasználása is.

Szólj hozzá