Hírek Ipari drónok

Hamarosan új típusú drónt engedélyezhet a cseh haderő

A Cseh Köztársaság Védelmi Minisztériumának Katonai Repülésfelügyeleti Osztálya a Primoco UAV – prágai tőzsdén nyilvános részvénytársaságként működő – vállalatot elismert gyártási és fejlesztési szervezetként vette nyilvántartásba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalat befejezte azon hosszú felkészülés első szakaszát, amely a Primoco UAV One 150M típusú drón tanúsítványának a megszerzésére irányult.

Primoco UAV One 150M

Úgy vélik, a mostani engedély megszerzése előrevetíti a drónokra vonatkozó jogi szabályozás 2021-ben várható változásait. Ha zöld utat kapnak, akkor akár az is elképzelhető, hogy a Primoco One 150M drónja nemsokára bármely NATO-ország katonai flottájába felvehető lesz.

Ladislav Semetkovský, a Primoco vezérigazgatója a hír kapcsán különösen azt emelte ki, milyen szigorú előírások betartásával zajlott az előkészítő munka. A One 150 modell, valamint annak katonai változata (One 150M) kapcsán ugyanis mindvégig úgy kellett megközelíteni a fejlesztést és a drón felépítését, mint ahogyan egy szabványos repülőgéppel kell eljárni, szigorúan betartva az alkalmazandó légiközlekedési előírásokat.

Az, hogy a Katonai Repülésfelügyelet engedélyt adott a cégnek, mint fejlesztési és gyártási szervezetnek, azért is óriási lépésnek számít, mert Csehországban és Közép-Európában ezt ez a cég kapta meg első ízben.

A Primoco repülőgépei már most három kontinensen működnek, a cég pedig világszerte egyike annak az öt vállalatnak, amelyet az EMAR (European Military Aviation Requirements) katonai repülési előírások alapján elismernek.

Primoco UAV

A Primoco One 150 és One 150M paraméterei

 
A drón paramétereiről és teljesítményéről a cég a következő adatokat tette közzé.

Súlya 150 kg, állóképesség 15 óra, hatótáv 2000 km, utazási sebesség 100-150 km / h, hasznos teherbírás 30 kg. Programozott repülési tervek szerint teljesen önállóan repülni, beleértve a fel- és leszállást is.

A cég felhasználás szempontjából mind polgári, mind katonai alkalmazásra összpontosít, különösen az energetikai, a határ- és parti biztonság, a tűzfigyelés, valamint a kutatási és mentési műveletek terén.

Forrás: Primoco UAV SE.

Szólj hozzá