Hírek

Genfben már nem sasok lépnek fel az illetéktelen drónok ellen

Sokan talán nem tudják, hogy Genfben hosszú időn keresztül idomított sasokat alkalmaztak az illetéktelen drónok semlegesítésének céljából. Egészen mostanáig, ugyanis a genfi rendőrség nemrégiben leállította a drónok elleni sasok képzését.

sas

A kiképzett sasok visszavonulásának körülményei

A genfi kantoni rendőrség úgy döntött, hogy leállítja a sasok kiképzésére vonatkozó 2017-ben indított programot, melynek keretei között két sast képeztek ki célzottan arra, hogy képesek legyenek a levegőben elkapni a fenyegető drónokat. A speciális programot a város környezetében meglehetősen gyakori politikai, gazdasági és üzleti csúcstalálkozók sora hívta életre, amelyek rendre bevonzzák az illetéktelen légi járműveket is a légtérbe.

A tisztviselők a madarak jólétével kapcsolatos aggodalmak miatt döntöttek az ötéves projekt befejezése mellett – jelentette a Le Matin Dimanche című svájci lap. A genfi rendőrség közleménye szerint a program leállítását indokolja, hogy a propellerek egyre többször okoztak sérülést a madarakban.

Szerencsére Altair és Draco, avagy a szóban forgó két sas sem marad magára. Ők ugyanis visszakerülnek Falco egyesülethez, egy Genf környéki sólyomtenyésztő központhoz és ragadozómadár-menhelyhez.

Nemcsak Genfben képeztek ki sasokat az illetéktelen drónok ellen

A sasok drónok elleni eszközként történő bevetését az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Franciaországban és Skóciában is tesztelték már a rendőrség, illetve a hadsereg egységei. Azonban a legtöbb ilyen jellegű projektet rendre ugyanazon okok miatt szüntették meg: a drónok ellen bevethető korszerű technológia megbízhatóbb, eredményesebb és olcsóbb is.

A grandiózus madarak rajongói és az állatvédők számára minden bizonnyal örömteli hírként hatott, amikor a genfi rendőrség bejelentése nyomán a két, drónok elleni repülésre kiképzett sast más feladatokra helyezték át és ezzel párhuzamosan az Európa-szerte hasonló céllal indított projektek többségét szintén leállították.

Szólj hozzá