Drónsport Dróntechnológia Hírek

FPV drónokhoz tervezett kamerát mutatott be a GoPro

A GoPro bemutatta első FPV kameráját, a GoPro Hero 10 Black Bones-t. A mindössze 54 grammos Bones ugyanazzal az áttörő képminőséggel és elképesztő képkocka sebességgel büszkélkedhet, mint a Hero 10 Black, de mindezt egy karcsú, repülésre tervezett házba csomagolva.

bones fpv

A GoPro megszűnt Karma drónjának hamvaiból kiemelkedő Hero 10 Black Bones a cég eddigi legkönnyebb akciókamerája – és kifejezetten az egyre népszerűbb FPV (first-person view) drónokhoz készült.

Az FPV drónok két fő dologban különböznek a hagyományos drónoktól: egyrészt lényeges a belső nézet, amivel végig kísérjük a drónt repülés közben a maximális irányítás érdekében, másrészt jellemzően kisebbek és mozgékonyabbak, mint a hagyományos társaik.

Az FPV drónokat gyakran használják versenyzésre, de egyre többen bevetik látványos légi videók készítésére is – a Hero 10 Black Bones ezt a közönséget célozza meg. A Bones gyakorlatilag egy Hero 10 Black, amelyet apró “cinewhoop” drónokhoz lehet csatlakoztatni.

Az 54 grammos súly elérése érdekében a GoPro eltávolította a Hero 10 Black-ből a kijelzőt, az akkumulátort, a hangszórót, a GPS-t és még a víz- és porvédelmet biztosító burkolatot is. A Bones-ban valójában így csak az érzékelő, az optika és a processzor maradt, egy műanyag, jól szellőző héjban.

A többi GoPróval ellentétben a Hero 10 Black Bones nem működik önmagában – be kell csatlakoztatnod a saját akkumulátorodat, és különböző FPV-kiegészítőkkel együtt kell használnod, hogy a legtöbbet hozd ki belőle.

bones optika

A Bones legfeljebb 5K felbontású, 30 kép/mp képfrissítésű videók rögzítésére képes, de opció a 4K @ 60 fps, vagy a 2,7K @ 120 fps is (ez utóbbi 4:3 képaránnyal). Mivel ugyanazt az optikát használja, mint a sima Hero10, így cserélhető lencsével rendelkezik és az előtétlencsék, mint például az ND szűrők, az újdonsággal is kompatibilisek.

A kamera hátoldalán mindössze két gomb található – egy a bekapcsoláshoz, egy pedig a videó és az állóképek közötti váltáshoz. E gombok felett egy LED-lámpa található, amely különböző módon villogva jelzi, hogy melyik üzemmódban van az eszköz. Ez a standard GoPro-khoz hasonló mintát követ – például két másodpercenként egy villogás azt jelenti, hogy felvétel készül, míg a három villogás a leállást jelzi.

bones gombok

Szerencsére a Hero 10 Black Bones kamerával való interakciónak vannak egyszerűbb módjai is. Vezérelheted a GoPro Quik alkalmazással, a GoPro The Remote kiegészítőjével, vagy a QRControlhoz hasonló alkalmazások által generált QR-kódokkal is.

A Bones harmonikusan integrálódik a teljesen új GoPro Playerrel és a ReelSteady asztali alkalmazással, melyhez a gyártó a kamerával együtt licencet is biztosít.

Képek forrása: GoPro

Szólj hozzá