Drónsport Hírek

FPV drón versenyt rendeznek a belsőmajori modellreptéren

2019. március 28-ig lehet nevezni a vasárnap, március 31-én megrendezésre kerülő FPV drón versenyre! Az eseményt ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik a saját készítésű drónok, a rádió-távirányítású eszközök és a légi akadálypályák iránt.

Helyszín: Budapest, Belsőmajor modellreptér (Laktanya)

Az esemény részletes leírása és további információ alább, illetve a verseny Facebook oldalán olvasható. Jó szórakozást kívánunk!

l1

Laktanya évadnyitó FPV drón verseny

Néhány sort szeretnék szentelni a Helynek, ahol a címben említett verseny kerül megrendezésre. A Helynek, ahol is minden elkezdődött.

A Laktanya nevezetű hely, egy Dél-pest határában található pusztaság, amely valamikor a rendszerváltás előtti időkben igazi, katonai laktanyának adott otthont. A laktanya megmaradt épületeinek romjai között ma airsoft pálya működik. A pusztaságon, azaz a kis külterületi parcellákból álló területen pedig a drónosok szórakoztatják magukat az általuk épített, száguldó copterekkel. A helyiek írásos beleegyezésével használjuk a területet, cserébe pedig rendszeresen karbantartjuk. Nyírjuk a füvet, a gazt és összeszedjük a szemetet. A törvénynek megfelelően folyamatosan megújítjuk a berepült terület feletti légtérhasználati engedélyt is. Igazi peremkerületi pihenőhely ez mindenkinek, aki egy kicsit is ki akar szakadni a városi zajból, sokaságból.

Bódig Krisztián – aki a „Laktanya Modell reptér” folyamatos légtérparancsnoka és az itt rendszeresen összegyűlő társaság fő motivátora – sok évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni repülő modellek építésével és reptetésével. A 2010-es években aztán teret hódított az ún. FPV repülés, azaz a belső nézetes modellel történő repkedés. A köznyelv ezeket a rádió-távirányítású eszközöket egyszerűen csak drónnak hívja. Röviden és angolosan drone. A belső nézetes irányítás úgy valósul meg, hogy a gépekre kamerát szerelünk, amely egy videó-adó segítségével lesugározza a képet egy általunk használt videó-szemüvegbe. Hogy többen is repülhessünk egyszerre, különböző frekvenciákat használunk. Az utóbbi 4 évben a forgószárnyúak, azaz a 4 motoros copterek tábora erősödött. Krisztián, alias CapriV6 is ilyen kis gépeket kezdett el építeni, később tervezni és gyártani is. Először csak másodmagával járt ki a Laktanyára, aztán egyre több FPV pilóta csatlakozott hozzá. Így szerveződött meg lassan évek alatt 2017-re a „Dél-pesti FPV klub”, amely a fent nevezett versenyt is szervezi.

A verseny:

A Laktanya évadnyitó verseny megmérettetés, szórakozás és látványosság is egyben. Mivel alapvetően felnőtt emberek játszanak, a verseny fogalma itt csak annyit tesz, hogy felmérjük, az elmúlt időszakban mennyit gyarapodott gyakorlati és műszaki tudásunk. A Dél-pesti FPV klub tagjai és pilóta-barátai jönnek el egy kis vidám pályázásra. Az ötletesen kialakított pályavonalat kapuk és zászlók fogják tarkítani. A kapukat hol alul, hol pedig felülről, ún. bukórepülésben kell majd bevenni. A zászlókat természetesen kerülgetni kell. A Start helyen helyezkedik el egy időmérő rendszer, ami CapriV6 saját fejlesztése. Gyakorlatilag hangbemondásos, komplett automatikus versenylebonyolító rendszer. Neve: Eszter.

A pályát 3 körben kell teljesíteni a pilótáknak, mert csak akkor lesz érvényes az adott futamuk. Minden egyes futam alatt ketyeg a stopperóra, amit „Eszter” kezel, és tárolódik a teljesített futamidő. A győztes az, aki a leggyorsabban végig tud menni a kitűzött pályavonalon háromszor. Hogy az esélyek kicsit egyenlőbbek legyenek a megmérettetés során, a délelőtti időszak a pálya betanulásáé, azaz a gyakorlásé lesz.

Ebéd – mert ugye a drónok árammal, mi pedig kalóriákkal üzemelünk. A „jó ebédhez szól a nóta” jegyében meghívott modellező vendégek fogják szórakoztatni a közönséget és pilótákat a szünetben.

A délután a gyorsaságról fog szólni. Mindenki koncentrálni fog és a lehető leggyorsabban akar majd végigszáguldani a versenypályán. Ez lesz a megmérettetés ideje. Várhatóan igen izgalmas látványosság lesz mind pilótának, mind nézőnek, ahogy a kis házilag épített propelleres gépek kergetni fogják egymást a mezőn. Lesz nagy üdvrivalgás, hatalmas csattanások és sok-sok nevetés, mert hiszen erről szól ez a nap.

A pálya, Krisztián ötletének köszönhetően, tartalmazni fog rendhagyó ügyességi elemet is. A nyomvonalon el lesznek helyezve felfújt luftballonok. Ezeket a lufikat kell majd kidurrantani a gép több ezerrel pörgő propellereivel, ami ilyen tempó és koncentráció mellett nem kis kihívást rejt magában. (Igen hamar a földbe lehet döngölni a gépet, ha nem figyel oda az ember.) Ha belegondolunk, hogy másodpercenként 10-20 métert megtesz a gép, akkor rájövünk, hogy igen nehéz feladatot talált ki a klubvezető kolléga.

A futamok befejeztével a rendezőség kinyeri Eszterből a tárolt időket és ünnepélyes díjkiosztó keretein belül megtapsoljuk a dobogósokat. A győztesek nem csak kupát, hanem értékes ajándékokat is kapnak. Azért lesz motiváció is a gázkarok tolásában.

Összességében egy élményekben és nem utolsó sorban, látványosságban gazdag napra számítunk, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődőt. Érdemes kiugrani családdal vagy a nélkül. Gyerekekkel, nagyszülőkkel és minden ismerőssel, aki kíváncsi rá, hogy milyen is az FPV pilóták jövőt idéző világa.

Kellemes napot és szórakozást kívánok minden érdeklődőnek és pilóta társamnak!

Kovács István
„Szittya”

Szólj hozzá