Dróntechnológia Ipari drónok

Flybotix ASIO – Ipari drónok beltéri feladatokra

A Flybotix-ot 2019-ben alapították mérnökök, akik éveken át dolgoztak a robotikában és a dróntechnológiában. A társalapítók, Samir Bouabdallah és Alexandre Cherpillod nyomon követték a dróntechnológia fejlődését, és termékeiket a beltéri ellenőrzés dróntechnológiával való végrehajtására alapozták. Céljuk, hogy a lehető legkevesebb költséggel, az emberi biztonságot szem előtt tartva drónokkal végezhessenek összetett és bonyolult beltéri ellenőrzéseket. 

20734

A Flybotix ASIO drónok alkalmasak zárt térben végzett vizsgálatokra számos iparágban, beleértve a csatornagazdálkodást, a vízerőműveket, az olaj- és gázüzemeket, valamint a vegyi üzemeket. Samir Bouabdallah több mint húsz éve dolgozik a dróntechnológiában, és úgy találja, hogy ez a terület továbbra is kihívásokkal teli és izgalmas.

A 2000-es évek elején a Lithium Polymer akkumulátorok könnyen elérhetővé váltak, amelyek sokkal hosszabb repülési időt biztosítottak az elektromos drónoknak. Nagyjából ugyanebben az időszakban az iparág áttért a kefe nélküli egyenáramú motorokra, amelyeknél a nagyobb nyomaték és a megnövekedett megbízhatóság kulcsfontosságú volt a kvadrokopterek népszerűsége szempontjából. Miután megoldódott a quadrotorok stabilizálási problémája, következtek a GPS-alapú helyzet meghatározás azt követően pedig a látásalapú navigáció.

A technológia felgyorsulásával mindig vannak olyan fejlesztések, amelyek a következő generációt képviselik. Amikor a Flybotix úgy döntött, hogy a beltéri, szűk helyen történő repülésre összpontosít, úgy találta, hogy a quadcopterek nem alkalmasak erre. Minél kisebb a lábnyom, annál kevésbé stabil a jármű. Ezért más lehetőségeket kezdtek keresni, végül a “helikopteres” megoldás mellett döntöttek, ahol csak két rotorra van szükség, ami lehetővé teszi a jármű méretének és tömegének csökkentését, miközben növeli annak stabilitását.

images dt flybotix update 5 1500x1000 d8b716c3

Ahogy az ipari alkalmazások folyamatosan bővülnek, a megbízhatóság és a robusztusság is fontos tényezővé vált. A drónoknak saját világítási rendszerrel, kamerarendszerrel és szenzorbázissal kell rendelkezniük, miközben megőrzik a stabilitást és a hosszú repülési időt. Ha ezekhez a jövőbeli képességekhez adjuk hozzá a mesterséges intelligenciát egy teljesen autonóm eszköz létrehozásához, a kihívások gyorsan megsokszorozódhatnak.

images dt flybotix update 4 1500x1000 aab0cb13

A Flybotix fejleszti a drónját és folyamatosan vizsgálja az integrálás módjait, valamint a drónok biztonságos repülését nehéz körülmények között. Minél bonyolultabbá válik a rendszer, annál inkább kell megfelelő interfészekkel rendelkeznie a fedélzeti elektronikának . Jelenleg a Flybotix ASIO könnyű drón egy szabadalmaztatott meghajtási rendszert használ, a ferde világítási rendszert, 4K, 12 megapixeles kamerát és a radiometrikus infravörös képrendszer hordozására. A drón 24 perces repülési idővel rendelkezik.

images dt flybotix update 3 1500x1000 33a97baa

A mesterséges intelligencia fontos szerepet fog játszani a navigációban, csökkentve az emberi beavatkozás szükségességét. Az a képesség, hogy a drón önállóan be tud repülni csomagoló- és gyártási vagy nagysebességű összeszerelő rendszerek közé várhatóan számos vállalat számára kedvező lehet az ellenőrzési műveletek végrehajtására.

 

Szólj hozzá