Hírek

A finnek többsége pozitívan viszonyul a drónok használatához

Finnország eddigi legnagyobb drónhasználati közvélemény kutatása zajlott le Helsinkiben. Az eredmények azt mutatják, hogy a lakosok elfogadják a megfigyelési és képalkotási feladatokra használt drónokat, a válaszadók 43% pozitívan viszonyul a drónok vészhelyzetekben történő használatához.

helsi scaled

A legutóbbi közvélemény-kutatásra alig 400 Helsinki és a szomszédos települések felnőtt lakossága válaszolt, így ez a valaha készült legnagyobb drónfelmérés Finnországban. A felmérés az EU által finanszírozott AiRMOUR városi légi mobilitási projekt részeként készült , amely 2023 végén zárult le. 

Az eredmények betekintést nyújtanak Helsinki lakosainak drónokkal kapcsolatos elvárásaiba, aggodalmaiba és hozzáállásába, valamint a drónokkal kapcsolatos ismereteibe. A felmérés elsősorban a drónok sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokban, szállításban és vészhelyzetekben történő használatára összpontosított.

„A felmérések nemcsak a városnak, hanem a cégeknek is segítenek felmérni, milyen drónszolgáltatásokat érdemes megvalósítani Helsinkiben. A sikeres üzlethez kulcsfontosságú, hogy a lakosok elfogadják a technológiát” – mondta Kimmo Heinonen, a Business Helsinki innovációs szolgáltatásokért felelős csapatmenedzsere.

Kimmo 2 1

A Helsinkiben készült tanulmány szerint a helsinki városi légi közlekedési szolgáltatások piacán növekedés várható, 2030-ra hozzávetőleg 20-80 millió eurós lesz. „Ahhoz, hogy ez a növekedés megvalósuljon, komolyan kell venni a városlakók igényeit és aggodalmait” – tette hozzá Heinonen.

A felmérésben az egyik vizsgált dolog az volt, hogy a válaszadók hol látnának legszívesebben drónokat. A legtöbb válasz az irodai csomópontok és a zöld területek, például a parkok voltak. Másrészt a válaszadók azt is jobban ellenezték, hogy a parkok felett repüljenek a drónok, mint például a vízi területeket átszelő útvonalakon.

A válaszadók aránya 59% volt, akik azt akarták, hogy szabadon repüljenek a drónok a városban bárhol, és a sétálóközpontok és a lakónegyedek azok a területek, ahol a lakosok a legkevésbé szerettek volna drónokat látni.

A felmérésben résztvevők többsége, 95%-a látott már drónt, és a válaszadók 65%-a úgy érezte, hogy tud legalább valamit a drónokról. A válaszadók valamivel több mint fele pozitív vagy semlegesen viszonyult a dróntechnológiához. A válaszadók által közölt leggyakoribb elvárások az voltak, hogy a drónok használata csökkenti a károsanyag-kibocsátást és javítja a távoli vagy nehezen elérhető helyeken található helyek és emberek elérhetőségét.

helsi2

A felmérés alapján az embereket leginkább a városi légi közlekedéssel kapcsolatos biztonsági és adatvédelmi kérdések foglalkoztatják: a válaszadók 84%-a legalább valamelyest aggódott a kamerás drónok következtében megnövekedett megfigyelés miatt, míg 66%-uk a kiberrel kapcsolatos. biztonság, például hackelés. A következő legnagyobb észlelt kockázatok a drónok ütközésének és lezuhanásának veszélye, valamint a magánélet védelmének gyengülése volt. A válaszadók 85 százaléka tartotta fontosnak, hogy a drónok ugyanolyan biztonságosak legyenek, mint a jelenleg használt repülőgépek.

Az elmúlt években a drónokat áru- és élelmiszerszállításra, valamint a sürgősségi egészségügyi szolgáltatások támogatására használták Helsinkiben. Az AirRMOUR projekt például a defibrillátorok és epipenek drónnal történő szállításának tesztelését jelentette. Eközben a folyamatban lévő CITYAM projekt magában foglalja a drónok tesztelését a tengeri mentési műveletekben. 

A felmérés alapján a Helsinki lakosai leginkább a drónok fényképezési, videófelvételi, megfigyelési és karbantartási munkák során történő használatát fogadják el. A válaszadók mindössze 7%-a tartotta teljesen helytelennek a drónok monitorozásra való használatát.

Azon válaszadók aránya, akik pozitívan viszonyultak a drónok vészhelyzetekben történő használatához, 43% volt, és 91%-uk szívesen fogadta a drónokat az otthona közelében vészhelyzet esetén. A válaszadók több mint fele helyeselte a drónok orvosi kellékek és minták szállítására történő használatát is. Továbbá a válaszadók 69%-a legalább kis mértékben érdeklődött az egészségügyi személyzet és a sérültek drónokkal történő szállítása iránt. 

Helsinki mellett Hamburgban, Stockholmban, Tartuban, Vilniusban és Gdanskban is folynak hasonló felmérések, amit a Tallinni Műszaki Egyetem készítettet.

Szólj hozzá