Hírek

Felderítő drón váltotta ki az újabb iráni konfliktust

A főbb híroldalak egytől egyig vezető hírként foglalkoznak az iráni Forradalmi Gárda által a Hormuzi-szoros felett lelőtt amerikai drónnal. Az Egyesült Államok a bejelentést követően kis késéssel ugyan, de elismerte, hogy lelőtték egy felderítő drónját, azt állítják azonban, hogy az eszköz nemzetközi vizek felett volt a megsemmisítésekor.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren ekként kommentálta az eseményt: „I have a feeling it was a mistake” – vagyis: Irán – véleménye szerint – súlyos hibát követett el.

A hírek szerint a helyzetre való tekintettel magas szintű válságtanácskozás kezdődött Washingtonban, majd Trump elnök úgy nyilatkozott: tanácsadói nem hajtják őt háború felé, és maga is ki akar szállni a vég nélküli harcból, azonban a felderítő drón lelövését Irán provokációjának tartja. Arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai kormányzat milyen körülmények között folyamodna katonai erőhöz Irán ellen, Trump azt válaszolta: akkor tenne így, ha atomfegyverekről lenne szó. “Minden más esetre meghagyom a kérdőjelet” – fogalmazott.

Az újabb konfliktus miatt nyilvánvalóan erősödik a feszültség az Egyesült Államok és Irán között. A két ország viszonyát legutóbb az Ománi-öbölben történt múlt heti incidens nehezítette, amikor két tankerhajót ért támadás.

Forrás: MTI, cnn.com

Szólj hozzá