Hírek

Ezer permeteződrónnal küzdenek a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari dróngyártója, a TTA egy ezer drónból álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen – tájékoztatta a drónokat gyártó kínai vállalat magyar partnercége szerkesztőségünket.

kina dron virus ellen

A pekingi székhelyű ipari dróngyártó, a TTA ezer drónból álló flottája napi ezer veszélyeztetett kínai falut permetez le fertőtlenítő hatású folyadékkal. A TTA M6E-1 típusú 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok egy klór tartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét juttatják ki a vírus által érintett területeinek falvai fölött. Egy drón napi maximális hektárteljesítménye nagyjából 40 hektár, így átlagosan napi egy falu területét képes lepermetezni. A drónokat a gyártó által speciálisan kiképzett pilóták és a kínai hadsereg drónpilótái kezelik.

A drónos permetezés azon túl, hogy segít az épületek és tereptárgyak fertőtlenítésében, fontos szerepet tölt be abban, hogy az olyan potenciális vírushordozó madarak és emlősök, mint például a patkányok és egyéb rágcsálók minél kisebb eséllyel kerüljenek kapcsolatba a koronavírussal. Körömi János, a TTA közép-európai partnercégének ügyvezetője elmondta: „Kínában sokezer permeteződrón dolgozik a földeken a tavasztól őszig tartó szezonban, több millió hektárnyi területen végezve növényvédelmi munkát. Most ezek a drónok a koronavírus elleni védekezésben is gyors és hatékony segítséget nyújthatnak a Kínában népszerű, „84” nevű, körülbelül 5% klór tartalmú fertőtlenítőszer és víz 1:1 arányú kijuttatásával. A műveletek 2 napja (február 1-én) kezdődtek, és mintegy kétezer falu fertőtlenítése történt meg eddig” – mondta el a szakember.

A TTA közlése szerint elképzelhető, hogy a flotta a továbbiakban bővülni fog, így segítve a vírus elleni minél szélesebb körű védekezést.

Forrás: Clue Drone – Clue PR Kft.

Szólj hozzá