Hírek Drónszabályozás

EU rendeletmódosítás a Speciális kategóriára vonatkozóan

Az Európai Bizottság – leginkább a Speciális kategóriára vonatkozóan – módosította a 947/2019 EU rendeletet. A módosítás fontosabb elemeit a Légtér.hu szakértője az alábbiakban foglalta össze.

Az EASA a Speciális kategóriában két standard forgatókönyvet állapított meg:

  • 1. forgatókönyv (STS-01) a látótávolságon belül (VLOS), ellenőrzött földi terület felett legfeljebb 120 méteren belül tartott, lakott környezetben, C5-ös CE-osztályú UAS használatával végrehajtott műveletekre vonatkozik.
  • 2. forgatókönyv (STS-02) a látótávolságon kívül (BVLOS), C6-os osztályú UAS használatával végrehajtott olyan műveletekre vonatkozik, amelyek során a pilóta nélküli légi jármű a távpilótától legfeljebb 2 km-re, légtér-megfigyelők jelenlétében, ellenőrzött földi terület felett legfeljebb 120 m-es távolságban, ritkán lakott környezetben üzemel.

A standard forgatókönyvek szerint tevékenykedő távpilótának elméleti és gyakorlati vizsgával kell rendelkezni. Az elméleti vizsgák sikeres teljesítéséhez legalább az összpontszám 75%-át kell elérni – ez a határérték a Nyílt kategóriánál is bevezetésre került. A gyakorlati képzést az illetékes hatóság által elismert szervezetnek vagy egy UAS-üzembentartónak kell biztosítania. A rendelet tartalmazza azokat a képző szervezetekre vonatkozó követelményeket, amelyeket a képzését végző szervezeteknek teljesíteniük kell.

A standard forgatókönyveknek való megfelelés esetén üzembentartási nyilatkozatot kell tenni az illetékes hatóság felé.

Ha egy könnyű UAS üzembentartói tanúsítvánnyal (LUC) rendelkező UAS-üzembentartó határon átnyúló műveletet kíván végezni, akkor erről tájékoztatnia kell a művelet helye szerinti illetékes hatóságot.

Az illetékes hatóságnak az EU rendelet szerinti standard forgatókönyveken alapuló nyilatkozatok elfogadására 2021. decemberétől lesz lehetősége, a határidőig az EU rendelettel összhangban meghatározott nemzeti forgatókönyveknek való megfeleléstől szóló nyilatkozatot fogadható el.

Az éjjeli repülések során a pilóta nélküli légi járművet villogó zöld fényjelzéssel kell ellátni. Ezt a követelményt a Nyílt kategóriára is kiterjesztették.

A teljes EU rendelet megtekinthető az Európai Unió hivatalos Lapjában.

Forrás: Légtér.hu

Szólj hozzá