Hírek Drónszabályozás

Elfogadta az Országgyűlés a “dróntörvényt”

A tegnapi napon (2020. 12. 15.) zárult az úgynevezett “dróntörvény” záró vitája. A vita során Szakács László (MSZP) jelezte, módosító javaslatot nyújtottak be, amelyet a Magyar Modellező Szövetség készített elő. Ezt érdemben azonban egyik szakbizottság sem tárgyalta meg – tette szóvá. Kérte, hogy vegyék figyelembe a szervezet javaslatait, hogy mindenki folytathassa azt a hobbitevékenységet, amit szeretne.

Keresztes László Lóránt (LMP) arra volt kíváncsi, milyen módon készítették elő a jogszabályt, mondván, elképesztő felháborodás övezi. Szavai szerint semmilyen egyeztetés nem előzte meg a javaslat előterjesztését. Durva beavatkozás történik, ami mögött komoly politikai motiváció van – vélte. Mi a véleménye a kormánynak a megküldött észrevételekről? – kérdezte.

Mesterházy Attila (MSZP) szintén arra volt kíváncsi, milyen szakmai egyeztetések történtek a javaslat benyújtása előtt.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára zárszavában felidézte: a vonatkozó uniós előírás 2019-ben lépett hatályba, a végrehajtási rendeletet idén júniusig kellett volna alkalmazni, de a koronavírus-járvány miatt azt decemberre módosították.

A javaslat megteremti a drónok biztonságos felhasználási feltételeit és kiemelt figyelmet fordít a magánélet védelmére is – közölte. Kitért arra, hogy hat képviselői módosító indítvány érkezett a javaslathoz és egyéb pontosítások is történtek. Az előterjesztés széles szakmai összefogás mellett munkálták ki – tette hozzá.

A mai napon (2020. 12. 15.) 116 igen szavazattal 52 ellenében 1 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés “A pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéki módosítok nem kerültek elfogadásra. A törvény kihirdetés előtt áll.

 

Forrás: parlament.hu

Szólj hozzá