Hírek

Elenyésző az innovatív megoldások alkalmazása a mikrovállalkozásoknál

A magyar vállalkozások döntő többségét kitevő, 10 főnél kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások még a kis- és közepes vállalkozásoknál is kevésbé veszik igénybe a digitális szolgáltatásokat. A Századvég Gazdaságkutató Intézet friss kutatása szerint a járvány idején nem változtak jelentősen a legkisebb vállalkozások szokásai és attitűdje, ami mind a vállalkozások, mind pedig a nemzetgazdaság szintjén hatékonysági, versenyképességi hátrányt jelent.

Az intézet 2021 márciusban országos reprezentatív kutatást végzett a mikrovállalkozások körében. A kutatás igazolta azt a hipotézist, hogy a mikrovállalkozások körében a KKV-kra jellemzőnél is alacsonyabb a digitális eszközökkel való ellátottság és használat.

A megkérdezettek körében az okostelefon a legelterjedtebb digitális eszköz (83,5 százalék). A vállalkozások háromnegyede (75,2 százaléka) rendelkezik laptoppal, több mint kétharmada asztali számítógéppel (67,4 százalék), és hasonló a multifunkciós nyomtatóval rendelkező vállalkozások aránya is. Rendkívül alacsony (15,6 százalék) viszont a saját központi informatikai infrastruktúrával rendelkező mikrovállalkozások aránya, illetve elenyésző az olyan újgenerációs, innovatív megoldások alkalmazása, mint a drónok, 3D nyomtatók, Ipar 4.0 megoldások.

A Századvég szerint a kutatási eredményekből látszik, hogy a magyar kis- és középvállalkozások még nem ismerték fel a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Így a vállalkozásfejlesztési, illetve digitalizációs szakpolitika számára jelentős mozgástér mutatkozik olyan programok kidolgozására, amelyek alkalmasak a hazai mikrovállalkozások (és a hasonló mutatókkal rendelkező kkv-k) digitalizációval kapcsolatos attitűdjeinek megváltoztatására, illetve a digitális technológiák adaptációjának érdemi ösztönzésére.

Forrás: MTI, Századvég Gazdaságkutató

Szólj hozzá