Hírek Ipari drónok

Egy bolgár cargo drón új távlatokat nyit

A Dronamics, a világ első teherszállító drón légitársasága ma bejelentette, hogy sikeresen végrehajtotta a Black Swan első repülését a bulgáriai Balcsik repülőtéren. A cargo drón új távlatokat nyithat a logisztikai ágazatban. A Dronamics küldetése, hogy mindenki számára lehetővé tegye az aznapi kézbesítést. Ez az első teherszállító drón, amely az EU-ban repülési engedélyt kapott. 

bolga4

A Black Swan repülőgépet két kereskedelmi légitársaság pilótája irányította a Dronamics földi irányítóállomásáról. A sikeres repülési teszt érvényesíti a cég engedélyezett teherszállító drón technológiáját az európai kereskedelmi repülésekhez, amely az év végén indul, és olyan iparágakat szolgál ki, mint például az e-kereskedelem, a gyógyszeripar, a pótalkatrészek és a romlandó anyagok szállítása egy gyors és költséghatékony megoldással.

bolga1

„Attól a naptól fogva, hogy először elképzeltük, hogyan nézhet ki a Black Swan repülőgép, ezen a repülésen dolgozunk. Ma történelmet írtunk, és büszkék vagyunk arra, hogy bebizonyítottuk dróntechnológiánk létjogosultságát” – mondta Konstantin Rangelov, a Dronamics társalapítója és technológiai igazgatója.

bolga2

A kifejezetten teherszállításra épített Black Swan más repülőgépekkel ellentétben ugyanazt a rakományt képes szállítani, mint egy kis teherszállító furgon, akár 2500 km távolságra is, ami költség-, idő- és szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást eredményez.

„Hatalmas kemény munkára, hitre és elszántságra volt szükség ahhoz, hogy bebizonyítsuk, az, amit elképzeltünk, működik. Most a következő lépésre, a kereskedelmi tevékenységünk kiterjesztésére koncentrálhatunk, és nem is lehetnénk izgatottabbak” – mondta testvére, Svilen Rangelov, a Dronamics társalapítója és vezérigazgatója.

bolga3

Droneportjak minimális infrastruktúrát igényelnek, és kihasználatlan repülőterekre, működő, kereskedelmi repülőterekre, tengeri kikötőkre, logisztikai központokra és gyártelepekre is könnyen és gyorsan telepíthetők. Csak 400 méternél hosszabb, burkolt vagy burkolatlan leszállópályákra van szükség. Így ki tudja szolgálni az alulkihasznált útvonalakat, és összekapcsolja azokat a közösségeket és vállalkozásokat, amelyek eddig nem fértek hozzá az egynapos kiszállításhoz.

A Black Swan cargo drón Carbon Neutral tanúsítvánnyal rendelkezik. Motorja bioüzemanyaghoz készült, de folyik a hidrogén alapú és szintetikus üzemanyag-megoldásokra való áttervezés is. A szállítási költség kevesebb mint 5 €/kg vagy 2,50 USD/font.

A bolgár cargo drón főbb paraméterei:

  • Szárnyfesztávolság: 16 méter
  • Repülőgéptörzs hossza: 8 méter
  • Magassága: 4 méter
  • Törzs átmérője: 1,3 méter
  • Szállítható hasznos teher: 350 kg
  • Hatótávolság: 2500 km
  • Repülési magasság: 20.000 ft (6 km)
  • Repülési sebesség: 200 km/óra

Szólj hozzá