Hírek

Dróntechnológiai kutatások is indulhatnak Győrben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a győri Széchenyi István Egyetem az 5G hálózatok és az 5G alapú szolgáltatások fejlesztésének elősegítése, valamint a műszakiszakember-utánpótlás biztosításának céljából.

A megállapodás értelmében a felek a jövőben közös kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket alakítanak ki olyan kiemelt területeken, mint például az 5G méréstechnika, a dróntechnológia, a rendezvényekhez kapcsolódó multimédiás alkalmazások lehetősége, vagy éppen a kiberbiztonság. A hosszú távra tervezett kooperáció keretében megújulhat, gyakorlatiasabb szemléletűvé válhat az Egyetemen folyó villamosmérnök-képzés is, továbbá egy 5G állomás is épült a campus területén.

Az Egyetem és a cégek együttműködése több területet érint az oktatási anyag fejlesztésétől a szakmai eseményeken való megjelenésen át a közös kutatás-fejlesztési programokig. Emellett a cégek szakemberei rendszeresen szakmai előadást tartanak az egyetemen, témát és konzulenst javasolnak az egyetemisták szakdolgozatához, diplomamunkájához, emellett lehetőség szerint gyakorlati pozíciót vagy munkalehetőséget is biztosítanak. Az Egyetem kérésére egy 5G állomás is épült az intézmény területén, ezzel is segítve az 5G-vel kapcsolatos egyetemi kutatásokat, fejlesztéseket, de az állomás egyben a Telekom publikus 5G hálózatának is része lesz.

A Magyar Telekom és az oktatási intézmény kapcsolata nem újkeletű, a hosszú évekre visszatekintő szakmai kapcsolat mellett a cég ösztöndíj programot is működtet az egyetemen, amelynek célja a távközlés, valamint a műszaki-informatika terén kimagaslóan teljesítő diákok ösztönzése, annak érdekében, hogy később minél többen helyezkedjenek el az infokommunikáció területén.

Forrás: Magyar Telekom Csoport

Szólj hozzá