Hírek Dróntechnológia

Drónrajok intelligenciája – A jövő dróntudománya

Szoktál gondolkozni azon, hogy a vadludak miért a klasszikus V-alakzatot veszik fel, amikor vándorolnak? És láttál már olyan óriás halrajt, ami ütemes, szervezett mozgásával kerüli ki a ragadozókat, vagy épp riasztja el? Megfejtethetetlen a viselkedésük? Nem éppen!

És mégis hogyan kapcsolódnak ide a pilóta nélküli robotok, ismertebb nevükön drónok? Dr. Vásárhelyi Gábor, a MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa ezt az összefüggést magyarázza meg az április 2-i MEMO Science&Innovaton show-n!
 

drónok raja

 
2009-ben Dr. Vásárhelyi Gábor 7 munkatársával együtt elkezdett dolgozni egy olyan intelligens drónrajon, ami egymással kommunikál, közlekedik és hajt végre bonyolult parancsokat úgy, hogy ahhoz emberi beavatkozás csak a drón felrepülésénél szükséges. Mi kell ehhez? Mint egy jó leves: sok minden. A kutatócsoport ötvözte a hálózatelméletet a robotikával, jó pár fizikai modellel és az állatvilágból vett példákkal, és olyan jól sikerült ez a főzet, hogy az autonomitásnak olyan fokát érték el, amit más a világán még nem igazán. Hogyan? Na, ezekre a hogyanokra keressük a választ a Prima Junior Díjas és posztdoktori Bolyai-díjas kutatóval!

Tudtad, hogy neked is van gravitációs hullámod? Jó, nyilván nem görbíted úgy a teret és az időt, mint egy bolygó vagy egy csillag. Ha úgy érzed, itt leblokkolt az agyad és pánikolsz, hogy te ezt soha nem értheted meg, akkor Dálya Gergelyre lesz szükséged, aki április 2-án játszi könnyedséggel vezet be a gravitációs hullámok és az exobolygók világába. Azért is vagyunk ebben ennyire biztosak, mert amellett, hogy az ELTE fizikus PhD-hallgatója, a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia magyar csapatának felkészítő tanára is. Senkinek sem méltatjuk a korát, de Gergely fiatal kutatóként, a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) magyar csapatának tagjaként egy galaxiskatalógus fejlesztésén dolgozik.

Kapunyitás: 18:30, kezdés: 19:00 óra.
Parkolási lehetőség: Liget város parkolóudvar (Damjanich utca 13-15.).

Jegyvásárlás: Tixa online jegyelővétel

Forrás: MEMO – Mesterek és Módszertanok Háza

Szólj hozzá