Hírek

Drónpostást fejleszt a Google

Drónügyben nincs tétovázás: a Google anyacége, az Alphabet egy leányvállalata komoly ígéretet tett. Ha be is tartják, 12 hónapon belül elindulhat Ausztráliában a Wing drónokkal végzett csomagszállítási szolgáltatása, évi több tízmillió kiszállított árucikkel – írta meg az itbusiness.hu. 

A Wing már teszteli a speciális feladatkörű drónokat: Logan városában már naponta akár ezer küldeményt is házhoz visznek az apró, távolról irányított légijárművek. A tesztelést nemrég terjesztették ki az írországi Dublin Lusk elővárosára is.

wing google

A rendszer fő elemei maga a drón, a cég által üzemeltetett leszállóhely, mely egyben az elektromos akkumulátorok utántöltését is végzi, illetve az automatikus csomagfogadó és -felrakodó rendszer, mely a fogadja a klső cégek szállítmányait és azokat biztonságosan elhelyezi a légijárműveken. A rendszer alkalmas arra is, hogy egy felszállással akár több, kisebb méretű szállítmányt is kézbesítsen.

Mint Adam Woodworth, a cég vezetője sietett leszögezni: ez nem hagyományos kiszállítási módszer, hanem egy igen hatékony adathálózat – ami történetesen jelentős mennyiségű zöldség, gyümölcs, készétel, egyéb élelmiszer és kávé drónos kiszállítását támogatta. Ráadásul a tesztidőszak alatt a vásárlók ajándékba kapták légihidat az üzletek és lakhelyük között. Igaz, azt a szakértők is hangsúlyozzák: ahhoz, hogy ez a fajta, ma még meglehetősen speciális házhozszállítás nyereséges legyen, igen nagy számú megrendelést kell majd kivinni így.

Emellett kérdés még a légijárművek használatának szabályozása is. Ahhoz, hogy a Wing megoldása széles körben elterjedjen, az egyes országok légügyi hatóságainak, illetve a terjeszkedésre kiszemelt városok, települések önkormányzatainak is komoly szerepe lesz. Komoly feladat lesz az akadálygazdag és folyamatosan, dinamikusan változó városi környezetben az elvárt, maximális biztonsággal üzemeltetni nagy számú és meglehetősen nagy tömegű drónt – egyszerre, akár nappal és éjjel is.

Szólj hozzá