Hírek

Drónos fészekellenőrzés a Csanádi pusztákon

Nemrég írtun arról, hogy drónokkal figyelik meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park madarait, a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai is ezzel a technológiával ellenőrizték négy pár parlagi sas fészkét a Csanádi puszták részterületén.

A parlagi sasok meglehetősen érzékenyek a zavarásra, ezért a fészkeket csak olyan esetekben közelítik meg, amikor erre feltétlenül szükség van. Évente egy alkalommal, a költések nyomon követése céljából a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai betekintenek a sasfészkekbe. Idén ezt – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen –, egy drón segítségével tették meg. Így nem kellett felmászni a fészkekhez, nem zavarták meg a madarak nyugalmát.

bg dr

A robotrepülő fotókat készített a fészkek állapotáról, környezetéről, s természetesen a fiókákról. A felvételek alapján a szakemberek néhány napos pontossággal meg tudják határozni a fiókák korát, regisztrálják a ki nem kelt tojásokat, s információt kapnak a fiatal madarak egészségi állapotáról.

Annak érdekében, hogy az állományt pontosabban tudják vizsgálni, genetikai mintákat is gyűjtöttek a fészkek környezetében. Az összegyűjtött tollak segítségével tisztázni tudják a fiókák származását, illetve az öreg madarak költőterületek közötti átmozgásáról (a parlagi sasoknál esetenként több száz kilométeres átmozgások is előfordulnak, de többségük hű marad első territóriumához) is információ kaphatnak a szakemberek.

A drón által készített felvételekből kiderült, hogy mind a négy fészekben vannak fiókák, háromban egy, egyben pedig kettő.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Szólj hozzá