Hírek

Drónökoszisztéma konferenciát tartottak a Széchenyi István Egyetemen

December 9-én került megrendezésre a „Hazai drónökoszisztéma helyzete” című konferencia, amelyet a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársai szerveztek. A rendezvény fő témája a hazai drónfejlesztésekhez kapcsolódó műszaki és gazdasági kutatások, valamint a drónok társadalmi elfogadottsága volt, melyek kiemelten fontosak az intézmény számára.

Drónökoszisztéma: konferenciát szerveztek a Széchenyi István Egyetemen

Egyetemi szinten a projekt azon kompetenciák felépítésére és eszközök beszerzésére koncentrál, amelyek lehetővé teszik a Széchenyi István Egyetem és a zalaegerszegi tesztpályán működő ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ, valamint a 3B Hungária Kft. számára az autonóm közlekedési környezet, az ipar 4.0 kihívások, valamint a hibrid és elektromos járművek jelentette vizsgálati és technológiai feladatok, továbbá az újszerű ipari és járműtechnológiákkal kapcsolatban felmerülő gyártási rendszerek digitalizációjával kapcsolatos kihívások kezelését.

A projekt konzorciumvezetője a Széchenyi István Egyetem, konzorciumi partnere a 3B Hungária Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A zalaegerszegi Kft. 100%-os magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A cég alapítása (1992) óta anyagmozgatógép-gyártással, az építőanyag-ipar technológiai berendezéseinek tervezésével és gyártásával foglalkozik, termékeinek kb. 80%-át külföldre értékesíti.

Az egyetem kiemelt együttműködő partnere a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ. A SZE zalaegerszegi kutatóhelye az EFOP 3.6.2 projekt keretében kezdett el fejlődni; ennek eredményeként létrejöttek az alapvető erőforrások, amelyek bevonásával a jelen projekt keretében már célirányosan építhető az egyetem zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódó kompetenciaközpontja. A projekt épít továbbá a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ meglevő erőforrásaira is.

Az autonóm földközeli légi megoldások fókuszterület központi eleme a Széchenyi István Egyetemen létesítendő drónközpont, amely az egyetem pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos kutatási tevékenységének kiterjesztését, valamint a drónok autonóm közlekedési környezetbe történő alkalmazhatóságának vizsgálatát teszi lehetővé.

A központ felépítése során a cél két lebegésre alkalmas, nagy teherbírású pilóta nélküli autonóm légieszköz beszerzése, mely lehetőséget ad a jövőben különféle fedélzeti rendszerek fejlesztésére és tesztelésére (kamera, radar, LIDAR, vezeték nélküli kommunikációs megoldások), illetve kapcsolódóan jármű–jármű és jármű–infrastruktúra kommunikációra alkalmas eszközök beszerzése, tesztelése és alkalmazása.

A projekt keretében első alkalmazásként egy úgynevezett felvezető drónrendszer fejlesztése a cél, mely képes az erre felkészített földi járművek koordinált követésére és fedélzeti kamera rendszerével az esetleges forgalmi akadályok/közlekedési konfliktusok felderítésére és ennek a földi jármű vezetője részére való közvetítésére.

Az FT2 fókuszterület eredményeit a Széchenyi István Egyetem pilóta nélküli légi járművek és autonóm közlekedési rendszerek integrációs portfóliójának bővítésében tervezik hasznosítani. Az eredmények által az egyetem a régióban egyedülálló know-how birtokába kerül, amely kis- és középvállalkozások számára nyújtott teljes körű szolgáltatási tevékenység elindítását teszi lehetővé. A Széchenyi István Egyetemnek a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett létrejött kutatási és technológiai központban működő laborhoz kapcsolódóan megvalósított fejlesztései a régió ipari vállalatai számára tudnak fejlett vizsgálati szolgáltatásokat nyújtani – hazai és akár nemzetközi szinten is.

SZE Drónökoszisztéma konferencia drón

A konferencia a Légtér.hu Kft. egyik alapító tagja, Csipak-Török Ágnes előadásával kezdődött, „Társadalmasítás és oktatás a drón ökoszisztémában” címmel. Az előadás során a résztvevők részletes információkkal gazdagodhattak, a drónok történelmi hátterétől kezdve, felhasználásukon át, kitérve használatuk megítélésére és annak javításának lehetséges megoldásaival, továbbá a Légtér.hu Kft. oktatási rendszerének alapos bemutatásával.

A Rotors & Cams Kft. előadásában bemutatásra került kronológiai sorrendben drónfejlesztéseik, valamint azok felhasználási területei.

Nagy sikert aratott a dr. Teschner Gergely által vezetett kerekasztal-beszélgetés, melyben az oktatásra helyezték a főhangsúlyt. A beszélgetésen részt vett az előadóként is jelenlevő Csipak-Török Ágnes, valamint a Légtér.hu Kft másik alapító tagja, Tuzson Gergely. A beszélgetés magas színvonalához hozzájárult még Papp Gábor, a Hungarocontrol Zrt.-től, valamint jogi kérdésekre a Magyarországi Drón Koalíció Szabályozási Munkacsoportjának tagja, dr. Szauer Balázs adott választ.

A további előadások során először Bauer Péter és Nagy Mihály a vonuló készenléti egységek biztonságos közlekedését segítő előfutár drónról tartottak értekezést, majd Veres Károly, Rádli Péter és Kovács Lóránt, a Széchenyi István Egyetem munkatársai a drón alapú idegen objektum detektáló rendszert mutatták be a ZalaZONE tesztpálya moduljaihoz.

„A hazai drónökoszisztéma helyzete” című konferencia a GINOP-2.3.4-15-2020-00009 azonosítószámú, „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva” elnevezésű projekt keretén belül került megrendezésre.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Szólj hozzá