Hírek

Drónokkal is találkozhatsz a Kutatók éjszakáján

Idén szeptember 27-én és 28-án lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba Magyarország legnagyobb tudomány-népszerűsítő rendezvénysorozatán, a Kutatók éjszakáján. Több mint háromezer ingyenes program várja az érdeklődőket, pénteken és szombaton országszerte 53 településen csaknem 150 helyszínen. A rendezvény keretében több helyen drónokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

KE logo feheralap1

Ilyen helyszín az Ericsson Magyarország székháza is, ahol a látogatók megtekinthetik azokat a különleges kutatólaboratóriumokat, ahol a jövő technológiái születnek, mint például az 5 G, a felhőalapú vagy az analitikai megoldások, emellett kiemelt figyelmet kap bemutatóikon a mesterséges intelligencia, az IoT, lesznek drónok, robotok, szimulátorok és látványos fizikai kísérletek is.

A Pécsi Tudományegyetem műszaki karának campusán is rendkívül izgalmas programokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket. Szó lesz többek között a Solar Decathlonon több díjat is elnyert innovatív házról, megtekinthetik a látogatók az egyetem 3D nyomtatóközpontját, sőt a Hauni Technológiák Tanszék jóvoltából egy 3D-s lézerszkennerrel is megismerkedhetnek. Emellett drónokkal, gokartszimulátorral és sok más érdekességgel találkozhatnak az eseményen résztvevők.

A kutatásfejlesztésre és az innovációra fókuszálnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a Kutatók éjszakáján, emellett pénteken új helyszínen, a kutatási és technológiai központban is fogadják a látogatókat. A Pannon Egyetem zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében pedig egyszerű, látványos kísérleteket, robotgyártási folyamatokat, valamint jövővőbe mutató technológiákat mutatnak be. A programok közt optikai kísérlet, pneumobil-, drón- és iparirobotkar-bemutató is szerepel.

A Kutatók éjszakája részletes programja a kutatokejszakaja.hu weboldalra kattintva érhető el.

Forrás: MTI

Szólj hozzá