Hírek

Drónokkal is kiszűrhetők a koronavírusos betegek?

A légúti és légzőszervi betegséggel, köztük az új típusú koronavírus okozta Covid–19-cel küzdő páciensek állapotának megfigyelésére képes drónt fejlesztenek a Dél-ausztráliai Egyetem kutatói.

A járványhelyzetben bevethető drónokat olyan érzékelővel látják el, amely távolról képes ellenőrizni egy páciens testhőmérsékletét, valamint szív- és légzési ritmusát.

A gépek képesek észlelni, ha valaki köhög vagy tüsszent az irodákban, óceánjárókon, repülőtereken, idős emberek ápolására szolgáló intézményekben és minden egyéb helyen, ahol a legmagasabb a fertőzésátadás kockázata.

A projektet vezető Javaan Chahl szerint a technológiát eredetileg a háborús övezetekben és természeti katasztrófák idején való bevetésre fejlesztették ki, de most kulcsfontosságú szerepet játszhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

„Lehet, hogy egy drón nem fogja kiszűrni az összes esetet, de hasznos eszközként fog szolgálni a betegség jelenlétének kimutatására egy adott helyen vagy közösségben” – jegyezte meg közleményében Chahl.

Az ausztrál egyetem az észak-amerikai Draganfly Inc. drónfejlesztő vállalattal kezdett együttműködésbe, hogy optimalizálja a technológiát, és alkalmazhatóvá tegye azt egyebek közt a kormányok és az egészségügy számára.

Forrás: hirado.hu
Címlapfotó: pixabay.com illusztráció

Szólj hozzá