Hírek

Drónokkal figyelik a levegő minőségét Szófiában

Szófia önkormányzata kísérleti projektet indított a levegő minőségének távoli környezeti megfigyelésére. A projektet január 26-án mutatta be Yordanka Fandakova Szófia polgármestere és Desislava Bileva “zöld rendszerért, ökológiáért és földhasználatért” felelős alpolgármestere.

A tél folyamán Szófiában kilenc – korábban már problémásnak minősített – helyen végeznek drón segítségével levegőminőség-ellenőrzést. A nyári szezonban pedig további helyszíneken is készülnek majd ezen technológiával levegőminőségi mérések.

Drónokkal figyelik a levegő minőségét Szófiában

“Ezzel a projekttel a már meglévő levegőminőség-ellenőrző rendszereinkre építünk. Ez egyrészt segít még jobban tájékoztatni az embereket, másrészt helyes vezetői döntéseket hozni” – mondta Yordanka Fandakova a bolgár főváros, Szófia polgármestere.

A polgármester kiemelte, hogy munkájuk során tudósokra támaszkodnak és a monitoring eredményeként olyan operatív információk is rendelkezésre állnak, amelyek a Fővárosi Önkormányzat új intézkedései meghozatalakor, annak gazdálkodási, fejlesztési döntéshozatalát is támogatják.

A drónok precíz fotogrammetriai és hőkamerákkal, valamint olyan szenzorokkal vannak felszerelve, amelyek gyors és pontos információt adnak a levegő állapotáról. A mérésekhez Evo II Pro drónokat használnak, melyek “hátára” erősítik fel a külső szenzort.

Szófia alpolgármestere, Desislava Bileva megjegyezte, hogy az önkormányzat négy éve igyekszik a finom porrészecskék koncentrációját a normál határérték alatt tartani. A jelenlegi projekt célja, hogy a szakértők megtudják a terep, a fejlesztések és az infrastruktúra sajátosságai hogyan befolyásolják a levegő minőségét.

“Szófiának különleges földrajza van, és ha ehhez hozzáadjuk az urbanizált környezet sajátosságait, meglehetősen összetett képet kapunk. A begyűjtött adatok segítenek az olyan speciális ökoinfrastruktúra kiépítésében, mint a zöldfalak vagy a különleges tereprendezés, amelyek természetes akadályként szolgálnak a szennyezés terjedésében – mondta el Steliyan Dimitrov egyetemi docens.

Szólj hozzá