Hírek

Drónokat állít csatasorba déli szomszédunk

A mai árfolyamon nem kevesebb mint 780 milliárd forintot költ hadiipari fejlesztésekre Szerbia. A szerb hadsereg fél éven belül hazai gyártmányú, önmegsemmisítő drónokat is hadrendbe állít – irja cikkében a mandiner.hu

A 2024-es év szeptember végéig mintegy 200 hazai gyártású harci járművet, valamint rakétavetőt és egyéb fegyver megvásárlását tervezi Szerbia. Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity) szerb államfő ezt a döntést azzal magyarázta, hogy az egész világ fegyverkezési versenybe kezdett, Szerbiának is követnie kell a trendeket.

szerbia Szerbia a leendo dron nagyhatalom 0 nagy

Képünkön a szerb elnök egy kamikaze-drón mögött az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállításon.

 
Az idei első beruházások vélhetően meg is történtek még a napokban Abu Dzsabiban megtartott Nemzetközi Fegyverkezési és Hadikiállításon (IDEX), hiszen ott helyben, az államfő bejelentése szerint legalábbis, úgynevezett kamikaze- (önmegsemmisítő) drónokat vásárolt Szerbia az Egyesült Arab Emírségektől.

Arról ugyan az illetékesek nem számoltak be, hogy pontosan kitől, mennyit és mennyiért vásárolt, azt viszont kihangsúlyozták, hogy várhatóan a szerb hadsereg öt-hat hónapon belül szerb gyártmányú önmegsemmisítő drónokkal is rendelkezik majd.

Bejelentések szerint az ország nagy hangsúlyt fektet a saját gyártású drónok és pilóta nélküli repülőgépek előállítására. Mint azt a szerb államfő elmondta, Franciaország már le is szállította a Mistral infravörös célkövető föld-levegő rakétákat. Ezeket fogja a szerb hadiipar a PASARS légvédelmi rendszerre integrálni.

Szerbia most először képviseltette magát négy céggel az IDEX-en. Saját standdal rendelkeztek, az állami tulajdonú Jugoimport SDPR harcászati termékek kereskedelmével és gyártásával foglalkozó cég dominált a szerbiai standon, de jelen volt még az EDePro, illetve a PR-DC és a Šumadija Dinamics magáncégek is. A szerbiai hadiipar továbbra is túlnyomórészt lőszereket kínált.

A PR-DC már bemutatkozott drónjaival tavaly is. Az egyetlen szerb cég volt akkor, amelyik kiállított, ma viszont már a legaktívabb hazai cégnek számít, aki az IDEX után a márciusi dubai World Police Summit-on is jelen lesz.

Bejelentések szerint a Szerbiai Katonaság Műszaki Vizsgaközpontja (Tehnički opitni centar) vizsgálat alá vette a PR-DC pilóta nélküli harci repülőket, de ugyanakkor az év végig várhatón a Jugoimport SDPR Gavran (Holló) elnevezésű kamikaze drónját is vizsgálni kezdik.

Ám nem csak a drónok állnak Szerbia figyelmének középpontjában, hiszen még tavaly tárgyalásokat kezdett 12 francia Rafale vadászgép megvásárlásáról. Ezek a tárgyalások még folynak a gyártóval, ezt Vučić is megerősítette. Elmondta, hogy a Rafale-gépekkel a védelmi rendszerre fordított legnagyobb beruházást tervezi az országa, azokra ugyanis 3 milliárd eurót kívánnak költeni.

Míg a PR-DC pilóta nélküli légijármű, ami egyben a megnevezése szerint multikopter is, 12 darab 60 milliméteres tölténnyel van felszerelve. Mint arról a cég tulajdonosa, Željko Mitrović (Zselyko Mitrovity) Abu-Dzabiban beszámolt, tavaly év vége óta a harci drónokat kipróbálták, tökéletesítették az automatizálást és a mechanizmust is, így az eszköz a szavai szerint 100 százalékos pontosságú, precíz lézeres méréseket végez és kamerákkal van ellátva, amelyek valós digitális irányzékot adnak. Mitrović beszámolt arról is, hogy az új, pilóta nélküli repülőjük 81 és 120 milliméteres töltetek kilövésére is képes.

Szólj hozzá