Dróntechnológia Hírek

Drónok védhetik a tűzoltókat munka közben

A tűzoltók munkája nem gyerekjáték. Sosem lehet tudni, mikor kerülhet komoly bajba akár egy tapasztaltabb szakember is. Emiatt bír jelentős hozzáadott értékkel minden olyan fejlesztés, ami elősegítheti a tűzoltók biztonságosabb munkavégzését.

Tűzoltók bevetésen

A kép illusztráció (forrás: Pixabay)

 
Egy fejlett drón és a tűzoltóruhán viselhető érzékelők által könnyen lehet, hogy a drón technológia ezen a téren is előrelépést eredményezhet. Lehetővé téve a tűzoltók tartózkodási helyének nyomon követését akár egy égő épületben is. Az Egyesült Államokban található George Mason Egyetem kutatása pontosan erre irányul.

A drónok hasznosításának lehetőségei tűzoltásnál

Eddig is szép számmal akadt példa a drónok célzott alkalmazására a tűzoltás eszköztárában. Hogy néhány példát említsünk,

  • drónokkal egy-egy tűzeset alatt és után is alaposan feltérképezhető a helyszín;
  • felmérhetők a károk;
  • rekonstruálható és rögzíthető a tűz terjedésének iránya;
  • a pilóta nélküli légi járművek segíthetnek megtalálni az eltűnt személyeket;
  • ráadásul a drónok által rögzített információk képzési anyagok készítéséhez is felhasználhatók.

A jelek szerint a George Mason Egyetem kutatóinak ezt sikerülhet kiterjeszteniük. Egy speciális drón, illetve egy a tűzoltóruhán viselhető érzékelő tökéletesítésén dolgoznak, amely a várakozások szerint képes lesz bemérni minden egyes tűzoltót, aki egy égő épületben dolgozik. Majd pedig értesíteni a csapatukat, ha bajba kerülnek.

Miként segítheti a tűzoltók biztonságát az innovatív drón megoldás?

A koncepció lényege, hogy a tűzoltást felügyelő parancsnok munka közben is képes legyen megtalálni, illetve megvédeni a hozzá tartozó munkatársak mindegyikét. Ennek érdekében a tűzeset körül repülő drónok a tűzoltókon viselhető érzékelők jeleit fogadják majd, azonnali visszajelzést biztosítva a parancsnok számára valamennyi bevetésen lévő emberéről.

Tűzoltó gyakorlat

A kép illusztráció (forrás: Pixabay)

 
A megfelelő hő- és képalkotó technológiával felszerelt drónok és az 5G technológia rendelkezésre állása mindenképp fontos tényező a megvalósításhoz. Az 5G hálózati technológia fejlődése azért teszi lehetővé ezt a kutatást, mert más hagyományos vezeték nélküli kommunikációs eszközökhöz képest az 5G sokkal nagyobb pontosságot biztosít, és nem támaszkodik az épületben lévő berendezésekre, amelyek tűz esetén megsérülhetnek.

A rendszer által optimalizálható az erőforrások elosztása, miközben szükség esetén biztonságosabb helyre irányíthatók a tűzoltók. Sőt, amennyiben egy tűzoltó bizonyos időtartamon belül nem mozdul, a rendszer figyelmezteti a parancsnokot arról, hogy a csapattag segítségre szorulhat. Így időben megkezdhető a mentés.

Ráadásul a légi adatok lehetővé teszik a pontosabb helyzetfelismerést, fontos információkat biztosítva a veszélyes helyek vagy az újra gyulladásra hajlamos területek azonosításához. Segíthetnek a tűzkezelés olyan aspektusaiban is, mint az evakuálások irányítása, az épületen belül még járható utak megtalálása, vagy a tűz előrehaladásának dokumentálása.

Mikortól várható a drón technológia élesben történő hasznosítása?

Az “5G Indoor Positioning System” elnevezésű projektet – mely egyelőre még a fejlesztési fázisban tart – a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet finanszírozza, és a Virginia Tech és az Arlington Virginia megyei tűzoltóság együttműködésének része. Az arlingtoni tűzoltók 2025-től kezdik meg a technológia tesztelését.

A kutatók arra számítanak, hogy a technológia néhány éven belül széles körben elérhetővé válhat a tűzoltók számára.

Szólj hozzá