Hírek Ipari drónok

Drónok segítségével végzik az almafák beporzását

Bár az ENSZ hivatalosan május 20-át nyilvánította ki a Méhek Világnapjának, Magyarországon 1994 óta április 30-án ünnepeltük ennek a különleges és hasznos beporzó rovarnak a napját. Sajnos a világ több táján mára olyan drasztikusan megfogyatkozott a méh populáció, hogy más eszközökkel kell elősegíteni a beporzást.

méh drón

Miért van szükség a méheket helyettesítő megoldásra a beporzáshoz?

Egyrészt a globális felmelegedés, másrészt a túlzott vegyszerhasználat miatt mára bolygónk számos pontján nemcsak drasztikusan fogyatkozott meg a méh populáció, hanem teljesen el is tűntek a méhek. Ami azért probléma, mert méhek nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen a virágok beporzása. Ha pedig nincs beporzás, a növények nem hoznak termést. Nem kevesebb, mint a globális élelmiszerellátás múlik tehát a méhek védelmén vagy helyettesítésén.

Dél-Koreában, Seosan városa környékén almaültetvényekben tesztelik, hogy hatékonyak-e a beprozásban a drónok. A kísérlet eredménye azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert alma mesterséges beporozása egy igen nehéz feladat, hiszen a levelek már kihajtanak, amire a virágok nyílnak.

Mit lehet tenni, ha a gyümölcsfák beporzásához nincsenek méhek?

Figyelembe véve az arra vonatkozó ijesztő statisztikákat, hogy a méhek egyedszámának drasztikus visszaesése lassan globális szintű probléma, ez a kérdés egyre sürgetőbb választ, illetve hathatós megoldást kíván.

Méhek hiányában felmerülhet lehetőségként, hogy emberi kéz által legyen elősegítve a beporzás. Ami viszont roppant időigényes és költséges eljárásnak számít. Nem beszélve a munkaerőhiányról, ami számos lokációban tovább nehezíti a folyamatot.

Pozitív fejlemény, hogy a dél-koreai Seosanban a jelek szerint sikerült rábukkanni egy működőképes technológiai megoldásra: drónokat használva olyan anyaggal permetezik le az almafákat, amely megkönnyíti a beporzást.

drónos alma beporzás

Mekkora előrelépést jelenthet a drónok általi beporzás?

Érdemes helyén kezelni a dolgot és reálisan értékelni az almafák drónok általi beporzásának lehetőségeit. Ami biztos, hogy a dróntechnológia bevetése a méhek hiányában olcsóbb és hatékonyabb megoldást jelenthet a munkások közreműködése helyett.

Sőt, akár a hatásmechanizmus fokozása is kivitelezhető. A drónok egyenletesen és még hatékonyabban képesek közreműködni a beporzás folyamatában, ha egyúttal speciális méhcsalogató anyagok kijuttatása is történik.

Mielőtt maga a technológia szélesebb körben alkalmazásra kerülne, Seosanban 14 almaültetvényen zajlik a drónos beporzási rendszer tesztelése. Ezáltal ellenőrizhető a termés, illetve a gyümölcsök minősége, miközben tökéletesíthető a folyamat.

Sajnos az alap problémára még így sem sikerül megoldást találni. Hiszen a klímaváltozás drasztikus mérséklésére lenne igazán szükség ahhoz, hogy a méhek ne tűnjenek el végérvényesen a bolygóról.

Szólj hozzá