Hírek

Drónok segítik a tengeri emlősök megfigyelését

Az utóbbi években a drónok jelentősen elősegítették a bálnák védelmét és tanulmányozását. A pilóta nélküli repülők jól használhatók a bálnavadászat megfékezésére irányuló erőfeszítések során a vadászhajók megtalálására, de a tengeri emlősök természetes élőhelyen történő megfigyelésére is.

Az északi félteke simabálnái sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a déli féltekén élők – állapította meg a dániai Aarhus Egyetem tudósa, Fredrik Christiansen által vezetett nemzetközi kutatócsoport.

csm Southern right whale mother claf pair in clear waters Fredrik Christiansen c6dd927b9b

Fotó: Fredrik Christiansen

 
A kutatócsoport munkája során drónokat és az úgynevezett légi fotogrammetria módszerét alkalmazta a sziláscetek testhosszának és szélességének megállapításához. Légi felvételek alapján becsülték meg az egyes bálnák testtérfogatát, amelyből meghatározták a test tömegét és relatív zsírtartalom-indexét is.

Korábban a bálnák testtömegére vonatkozó adatok megszerzésének egyetlen módja az elhullott egyedek mérése volt. A drónos testméreti adatok gyűjtése lehetővé teszi a kutatók számára, hogy többet tudjanak meg a bálnák fiziológiájáról és ökológiájáról a természetes élőhelyükön.

Forrás: MTI, Marine Ecology Progress Series

Szólj hozzá