Hírek

Drónos rendőri akció Somogyban is

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén, 75 szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök – olvasható a police.hu-n.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. március 17-én Siófok és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is figyelték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 470 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során 2 sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek összesen 75 eseteben kellett intézkedniük, legtöbbször biztonsági öv használatának elmulasztása, a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, az előzési-, és a kanyarodási szabályok megsértése, valamint a sebességtúllépés miatt. Az ellenőrzést hét civil gépkocsi, négy járőrautó és egy drón segítette.

A Police.hu-ra feltöltött videó szerint a kanyarodási szabályokkal főleg a siófoki turbókörforgalomban volt problémájuk a vezetőknek – ha a kettőből rossz sávban hajtanak be, nem tudnak szabályosan arra haladni, amerre szeretnének, ezért inkább a záróvonalat keresztezve korrigáltak. Nem kellett volna.

Szólj hozzá