Hírek

Drónok is segíthetik a tűzoltást Győrben

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Rendészettudományi Szekció­ja legutóbbi rendezvényén ismertették az idei verseny eredményeit. A tűzvédelem és mentésirányítás terén második helyen végzett Holczer Kristóf Gyula győri tűzoltó őrmester, aki a Notre-Dame-székesegyház 2019-es tűzesetéről, a mentésről és a módszerek esetleges hazai alkalmazásáról írt dolgozatot – számolt be róla a kisalfold.hu hírportál.

A versenyzők a katasztrófavédelem szakterületeihez tartozóan összesen harminc dolgozatot adtak elő az iparbiztonsági, a katasztrófavédelmi műveleti, valamint a tűzvédelmi és mentésirányítási tagozat ülésén. Az egész napos programok során az intézet hallgatói szóban is ismertették írásbeli pályaművüket.

tuzolt

Holczer Kristóf Gyula tűzoltó őrmester Győrben képzeli el a jövőjét, szeretne a vonulós állomány része maradni, tapasztalatokat gyűjteni és segíteni. Fotó: Csapó Balázs

Holczer Kristóf Gyula öt éve szolgál Győrben, édesapja és testvére is tűzoltó. Mint mondja: segíteni mindig és mindenkor jó dolog, munkájukban ez a legfontosabb.

“Tavaly már sikeresen vettem részt a kar tudományos diákköri konferenciáján, ahol második helyezést értem el, így továbbjutottam az országos megmérettetésre is. A Notre-­Dame-székesegyház 2019-es tűzesetét dolgoztam fel, arra voltam kíváncsi, hogy a szomorú esetnél alkalmazott munkálatok mennyire hasonlítanak a mi feladatainkra” – fogalmazott a lapnak a tűzoltó őrmester. Mint mondta: a francia lánglovagok Párizsban tűzoltó robotokat és drónokat használtak, a győri tűzoltó dolgozatában azt is megvizsgálta, hogy ezek a modern eszközök hogyan alkalmazhatók a hazai tűzeseteknél. Az őrmester Párizsba is ellátogatott a székesegyházhoz, és ottani tűzoltókkal is beszélgetett a módszerekről, az oltás menetéről.

“A modern technika nagy segítsége volt a beavatkozóknak, a muzeális értékek mentése is része volt a küldetésnek, hiszen a székesegyházban őrzik Krisztus töviskoszorúját. Az alkalmazott módszereket szemléltettem hazai példákon, és párhuzamot vontam a győri bazilikával is, ahol Szent László hermája található. Emellett meglátogattam nagyobb templomokat itthon, és részleteztem azt is, hogy a mentési folyamatok, a modern technológiák hasznosíthatók lennének Magyarországon is, különösen erdőtüzeknél, vagy gondoljunk csak a vörösiszap-katasztrófára” – részletezte az őrmester. Hozzátette: “A dolgozatban előtérbe helyeztem a drónok használatát. Ha a rendőrség folyamatosan használja, mi miért ne tehetnénk? A francia tűzesetről dokumentumműsorokat, videófelvételeket elemeztem, ezekben gyakran kitértek arra, hogy a drónok segítségével szűrték ki, hogy nagy veszélyben van a székesegyház harangtornya. Nem tudni, mi történt volna, ha a 13 tonnás harang végül leszakad, óriási pusztítást okozva.”

A tűzoltó őrmester munkájáért különdíjat is kapott. Mint mondta, Győrben képzeli el a jövőjét, szeretne a vonulós állomány része maradni, tapasztalatokat gyűjteni és segíteni. Hamarosan megszületik kisfia, aki remélhetőleg a családhoz hűen ugyancsak ezt a szakmát választja majd.

Szólj hozzá